Akcia čoskoro končí

RECEPT: Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Zdieľať:

špagety Olio

A máme tu taliansku kuchyňu :) Páči sa mi, že u Talianov prevládajú jednoduché jedlá, nenáročné na prípravu. To však ale neznamená, že nie sú chutné. Naopak! Nemôžem dopustiť na špagety, ktorých prípravu ti ukážem dnes. Máš ich hotové raz dva a chutia perfektne. Ako určite vieš, najznámejšia z talianskej kuchyne je PIZZA,  cestoviny, syry (Parmezán, Gorgonzola, Mozarella) a v neposlednom rade nemôžem zabudnúť ani na ich chutné vína. Ako som už spomenula v článku kde som robila PIZZU FIT  ,tento bochník cesta bol jedlom chudobnej vrstvy, až po druhej svetovej vojne sa jej obľuba rozšírila do Európy a Severnej Ameriky.  Z histórie cestovín vieme toľko, že sa vyrábali z vody a múky a cesto sa sušilo na slnku. Potom sa trhalo a varilo vo vode. Dnes sa cestoviny vyrábajú v továrňach a tvarov je neúrekom. Stačí si už len vybrať tie zdravšie varianty. Samozrejme, že tie šikovnejšie si ich vedia pripraviť aj doma :)

Suroviny na prípravu špagiet

  • Špagety (1 balíček)
  • olivový olej (3 lyžice)
  • cesnak (6 strúčikov)
  • petržlenová vňať (2 hrste)
  • feferónka (1 kúsok)
  • parmezán
  • kapary
  • olivy (pol balíka)

Postup prípravy

Do hrnca si daj vodu, ktorú si osoľ. Cestoviny pridávaj vtedy, keď ti voda bude vrieť. Nezabudni, že cestoviny by si nemala rozvariť, mali by byť ako sa hovorí, AL DENTE (nie úplne do mäkka, ale nesmú byť  ani tvrdé).  Medzitým si očisti cesnak a nakrájaj ho na tenké plátky. Feferónku si rozrež po dĺžke a pokrájaj na jemno. Ak nemusíš veľmi pálivé, vyber z nich vnútro, pretože to páli najviac. Petržlenovú vňať  nasekaj na drobno. V hlbokej panvičke si rozohrej olivový olej a pridaj cenak. Orestuj ho, ale nie do hneda, pretože by zhorkol. Len jemne z jednej a druhej strany. Potom pridaj feferónku, prekrojené olivy na pol, zopár kúskov kapary a petržlenovú vňať. Premiešaj, aby sa všetky chute prepojili. Zmesku budeš mať urobenú raz-dva. Ak sú cestovinky uvarené oceď ich a pridaj do zmesky. Premiešaj a dochuť ešte troškou olivového oleja. Hotové cestoviny daj na tanier, vrch posyp postrúhaným  parmezánom a troškou čerstvej petržlenovej vňate.

Prajem dobrú chuť!

TIP: K cestovinám sa hodí ľahké biele Talianke vínko Pinot Grigio Delle.

Zdieľať: