Akcia čoskoro končí

RECEPT: Vyskúšaj ázijskú kuchyňu. Dnes sa podáva SATAY s arašidovou omáčkou

Zdieľať:

Dnes som si  pre teba pripravila niečo nezvyčajné. Asi každá z nás varí doma jedlá z klasickej slovenskej kuchyne čo samozrejme aj ja, ale prečo neskúsiť vybočiť zo stereotypu? Chcela by som ti čo-to prezradiť o ázijskej kuchyni. Ázijské jedlá sú zdravé a plné rôznorodých chutí. Pracujú predovšetkým s rybami, morskými plodmi, hubami, kokosovým mliekom, tofu a zeleninou. Využívajú varenie, kde sa snažia o zachovanie vitamínov v surovinách a príprava jedla im nezaberie viac ako 15-20 minút. Hrajú sa s koreninami a ochucujú jedlá inak ako to robíme my doma na Slovensku. Najznámejšími ázijskými kuchyňami sú japonská, čínska, indická a thajská. Špecialitou v Japonsku je SUSHI, u nás veľmi známe. V Číne zasa kačka. Miesto príboru sa používajú paličky. Samozrejme nesmiem zabudnúť na ryžu, ktorá je neodmysliteľná v ázijskej kuchyni.

Čo to SATÉ (SATAY) vlastne je? v Indonézii veľmi obľúbený pokrm, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov mäsa (napr. kuracieho, králičieho, kozieho). Je tak obľúbené, že sa varí už aj v juhovýchodnej Ázií a Európe.

Aké suroviny potrebuješ na mäsko?

  • 600 g kuracích pŕs
  • 1/4 lyžičky koriandru mletého
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/4 lyžičky kurkumi
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 10 g zázvoru
  • 1/2 lyžičky citrónovej trávy nasekanej
  • 1/2 lyžičky soli
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice cukru

Postup prípravy

  1. Kuracie mäso si umy a nakráj na prúžky asi 3,5 cm široké.
  2. Cesnačik a citrónovú trávu si tiež nakrájaj na tenké plátky a zmiešaj so všetkými koreninami, ktoré som uviedla vyššie.
  3. Teraz vezmi kokosové mlieko a nalej ho do zmesi z korenín.
  4. Do tanierika si daj cukor a olej – zmiešaj, vlej do zmesi a hotovú marinádu poriadne vymiešaj.
  5. Mäso si vlož do pripravenej marinády a nechaj v chladničke cca. 2 hodiny odležať.
  6. Po 2 hodinách vyber mäsko z chladničky a ponapichuj na špajle, ktoré si pred tým opláchni v zimnej vode.
  7. Grilovaciu panvičku priprav na šporák a nechaj ju nahriať. Teraz môžeš z každej strany opiecť mäsko a pri otáčaní pretierať marinádou, ktorú si ešte pred tým priveď do varu v malom hrnci.

TIP: Najlepšie toto jedlo chutí, ak sa mäsko griluje vonku a marinádou sa pri obracaní potiera.

Čo potrebuješ na arašidovú omáčku?

  • 110 g arašidov pražených nesolených
  • 3 plátky jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička medu
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 250 ml vody

Postup prípravy arašidovej omáčky

Všetky vymenované suroviny si daj do mixéru a rozmixuj. Ak máš hotovo, vezmi si panvičku, vlej do nej pripravenú zmes a nechaj na strednej teplote priviesť do varu. Maximálne však nechaj 3 minúty vrieť za stáleho miešania. Arašidová omáčka je hotová :)

K tomuto jedlu odporúčam podávať ryžu. Prajem dobrú chuť!

Zdieľať: