Akcia čoskoro končí

RECEPT: Veľkonočná hrudka z východu pripravená z vajíčok a mlieka.

Zdieľať:

hrudka

Možno ani netušíš, ale na východnom Slovensku sa na Veľkonočnú nedeľu pripravuje do košíčka tzv. hrudka, ktorá je varená z vajíčok a mlieka. Určite nesmie v nedeľu pri stole chýbať. Veľa ľudí ani netuší ako chutí, ale podobá sa syru. Môže sa pripraviť na dva spôsoby buď do sladka, alebo do slana. Ja som si dneska pre teba pripravila hrudku, ktorá bude chutiť neutrálne. Ak máš chuť na sladkú pridaj do receptu ešte 1 polievkovú lyžicu cukru a hrozienka, ak na slanú pridaj troška viac soli. Možno je to netradičné u Vás doma, no prečo neskúsiť niečo ,,nové,, ?

Veľkonočná nedeľa – tradície: Veľkonočná nedeľa sa považovala za najväčší sviatok. Nesmelo sa variť, ani krájať, preto si ľudia všetko chystali už na Bielu sobotu. Jedlo pripravené v košíčku sa zobralo do kostola posvätiť. Prvým chodom bolo vajíčko, ktoré chlap rozdelil medzi všetkých, hlavným chodom bolo mäso z hydiny. Všetci členovia rodiny sa mali najesť do sýtosti, aby neboli celý rok hladní. Na stole nesmelo ostať jedlo nazmar ani omrvinky. Museli sa zjesť, alebo dať sliepkam (aby lepšie znášali vajíčka), pretože sa hovorilo, že ak sa tak nestane, úroda bude ohrozená. 

Poď si teda so mnou pripraviť chutnú hrudku.

Čo budeš potrebovať?

  • 15 ks vajíčok
  • 1 l mlieka
  • 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 polievkovú lyžicu cukru
  • 1 kávovú lyžičku soli
  • tenkú gázu alebo čistú utierku
  • šnúrku, špagát

Postup prípravy

  1. Odporúčam ti vybrať si mliečko a vajíčka z chladničky skôr, aby mali izbovú teplotu.
  2. Priprav si veľký hrniec, do ktorého vlej mlieko. Daj na šporák zovrieť.
  3. Medzitým si do misky rozbi vajíčka do ktorých pridaj soľ, cukor a sódu bikarbónu. Vezmi si varešku a vajíčka poriadne rozhabarkuj.
  4. Do horúceho mliečka teraz vlej vajíčka a neustále miešaj, kým sa ti nezačnú tvoriť hrudky (trvá to cca. 10 minút). Plameň si stíš, aby sa ti zo spodku hrnca neprichytili vajíčka.
  5. Nemaj strach, keď sa ti budú vytvárať hrudky a zrazeniny, tak to má vyzerať. Mliečko sa ti bude odparovať a zostane ti už len málo tekutiny.
  6. Ak vidíš, že máš v hrnci hrudky a nové ti nepribúdajú priprav si do druhého hrnca sitko do ktorého daj ešte utierku.
  7. Teraz si do pripraveného sitka vlej zmes z uvarených vajíčok.  Utierku špagátom zviaž a zaves za šnúrku, aby prebytočné mlieko stieklo. Dávaj pozor, pretože je zmes horúca!
  8. Môžeš nechať aj v sitku s tým, že poriadne popritláčaš vrch. Ide o to, aby ti z hrudky vyšla prebytočná voda a hrudka zostala pekná pevná.
  9. Po pár hodinách hrudku rozbaľ a daj do chladničky.
  10. Pri podávaní nakrájaj na plátky.

Dúfam, že ti bude chutiť pri stole na Veľkonočnú nedeľu. Prajem dobrú chuť!

Zdieľať: