Zamiluj sa do repkového oleja: 3 recepty na pleťovú masku

Repkový olej

Repkový olej sa teší veľkému úspechu. Ukázalo sa, že má lepšie výhody pre zdravie oproti olivovému oleju. Napríklad Jamie Oliver, ktorý bol dlhé roky zástanca olivového oleja presedlal na repkový olej. Jeho hlavná výhoda v kuchyni vysoký bod zadymenia, teda teplota, pri ktorej sa neznehodnotí. V prípade repkového olej je to až 242 OC¹. V tomto článku sa pozrieme na výhody repkového oleja pre našu krásu.

Jeden z hlavných dôvodov, prečo používať repkový olej na pleť, je jeho vysoký obsah vitamínu E, ktorý pomáha chrániť pokožku pred oxidačným stresom². Okrem vitamínu E olej obsahuje aj vitamín K, ktorý prispieva k normálnemu zrážaniu krvi a pomáha udržiavať zdravé kosti³.

Ako ho použiť?

Môžeš ho použiť pred opaľovaním, pokožka bude hydratovaná a chránená. Znižuje riziko vzniku vrások. Taktiež ho môžeš použiť po slnení – znižuje začervenanie a citlivosť pokožky.

Repkový olej môžeš použiť na hydratáciu pokožky. Olej pokožku nehydratuje – fixuje iba vlhkosť v pokožke. A repkový olej to dokonale zvládne. Takže ho použi po sprche, keď máš pokožku vlhkú. Nakvapkaj ho na pokožku a vmasíruj. Vtedy dosiahneš najoptimálnejšie výsledky. Repkový olej je okrem toho vhodný pre dojčatá.

3 recepty pre pleťovú masku

LIFTINGOVÁ MASKA

Zmiešaj lyžičku repkového oleja, pridaj niekoľko kvapiek čerstvo vylisovanej šťavy z citróna, pol šálky mletých ovsených vločiek a 1 žĺtok. Kombinácia repkového oleja a citrónu redukuje jemné vrásky. 

ČISTIACA MASKA

Vymiešaj 3 polievkové lyžice repkového oleja a 3 plátky ananásu. Túto zmes aplikuj na tvár. Maska ti vyčistí póry, lieči pokožku a obnovuje prirodzený lesk pleti.

MASKA PRE CITLIVÚ POKOŽKU

½ lyžičky repkového oleja zmiešaj s ½ lyžičkou medu + 2 tablety aspirínu a zalej vodou a rozmiešaj s olejom a medom. Táto maska pomáha podráždenej a začervenanej pokožke. Aspirín znižuje podráždenie. Med je antibakteriálny. Masku používaj aspoň dva krát do týždňa pre optimálne výsledky.

Používaš repkový olej? Napíš mi do komentáru ako :)

Repkový olej

¹Prof.dr hab. Krzysztof Krygier, Vlastnosi rafinovaného repkového oleja [In:] Repkový olej – Nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009, s.98-92.

²www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1816.pdf

³www.efsas.europa.eu/en/efsajournal/doc/1228.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.