Akcia čoskoro končí

Sterilizujeme! Papriková nátierka či pikantná? Je to len na tebe

Zdieľať:

Sterilizujeme

Sľúbila som, že si dnes ukážeme chutné sterilizované nátierky napríklad na toasty. Verím, že sa ti zapáčia a v čase sezóny zeleniny budeš mať tieto recepty pripravené, aby si ich vyskúšala! Samozrejme ako inak, hlavná surovina je zelenina. Nátierky sú veľmi dobré a môžem len odporúčať!

Papriková nátierka

  • 3 kg kapia
  • 1 kg cibuľa
  • 200 g paradajkový pretlak
  • 3 ks štipľavé papričky
  • 10 PL cukru
  • 4 PL soľ
  • 2 dl ocot
  • 3 dl olej

Vezmi si kuchynský mixér a v ňom rozmixuj cibuľu a kapiu. Po rozmixovaní zmes vlej do hrnca, do ktorého pridaj všetky ostatné suroviny a dus 2 hodiny, aby sa ti odparila voda. Po 2 hodinách si zmes nechaj trošku vychladiť a ešte raz rozmixuj na hladkú kašu. Naplň do čistých fľašiek, poriadne uzavri a sterilizuj 10 minút pri 80-tich stupňoch.

Pikantná nátierka

  • 2 kg červenej papriky
  • 2 kg paradajok
  • 1/2 kg cibule
  • 2 dcl ocot
  • 7 guľatých feferóniek (bez vnútra)
  • 4 strúčiky cesnak
  • 2 dcl oleja
  • 20 dkg kryštálového cukru
  • 1 deko-zelko

Všetku zeleninu si očisti a pomel na mäsovom mlynčeku. Táto časť je najnáročnejšia. Ak máš hotovo, zmes vlej do hrnca a pridaj olej, deko-zelko (preosiate, bez horčicových semienok), ocot a cukor.  Všetko spolu var 2,5 hodiny kým sa vyparí voda a celá zmes zhustne. Po uvarení zmes rozmixuj ponorným mixérom, naplň do čistých fľašiek, poriadne uzavri a sterilizuj 10 minút. Táto zmes je výborná na hrianky, ale aj ako dochutenie určitých jedál.

Dobrú chuť!

Zdieľať: