Sľúbila som, že si dnes ukážeme chutné sterilizované nátierky napríklad na toasty. Verím, že sa ti zapáčia a v čase sezóny zeleniny budeš mať tieto recepty pripravené, aby si ich vyskúšala! Samozrejme ako inak, hlavná surovina je zelenina. Nátierky sú veľmi dobré a môžem len odporúčať!
Papriková nátierka
- 3 kg kapia
- 1 kg cibuľa
- 200 g paradajkový pretlak
- 3 ks štipľavé papričky
- 10 PL cukru
- 4 PL soľ
- 2 dl ocot
- 3 dl olej
Vezmi si kuchynský mixér a v ňom rozmixuj cibuľu a kapiu. Po rozmixovaní zmes vlej do hrnca, do ktorého pridaj všetky ostatné suroviny a dus 2 hodiny, aby sa ti odparila voda. Po 2 hodinách si zmes nechaj trošku vychladiť a ešte raz rozmixuj na hladkú kašu. Naplň do čistých fľašiek, poriadne uzavri a sterilizuj 10 minút pri 80-tich stupňoch.
Pikantná nátierka
- 2 kg červenej papriky
- 2 kg paradajok
- 1/2 kg cibule
- 2 dcl ocot
- 7 guľatých feferóniek (bez vnútra)
- 4 strúčiky cesnak
- 2 dcl oleja
- 20 dkg kryštálového cukru
- 1 deko-zelko
Všetku zeleninu si očisti a pomel na mäsovom mlynčeku. Táto časť je najnáročnejšia. Ak máš hotovo, zmes vlej do hrnca a pridaj olej, deko-zelko (preosiate, bez horčicových semienok), ocot a cukor. Všetko spolu var 2,5 hodiny kým sa vyparí voda a celá zmes zhustne. Po uvarení zmes rozmixuj ponorným mixérom, naplň do čistých fľašiek, poriadne uzavri a sterilizuj 10 minút. Táto zmes je výborná na hrianky, ale aj ako dochutenie určitých jedál.
Dobrú chuť!