Ak ti môžem odporučiť a v predajni zeleniny nájdeš baklažán zvaný graffiti skús tento recept pripraviť s ním. Má fialovo bielu farbu a je nádherný. Samozrejme ak nenájdeš, kľudne môžeš plniť ,,klasický,, baklažán. Tento recept si určite skús pripraviť aspoň raz, verím, že tebe a tvojej rodinke bude chutiť. Plnka je vytvorená z dubákovo-kôprovej omáčky. Zapečený baklažán má tak krásnu vôňu, že k stolu priláka všetkých členov rodiny :)
Čo budeš potrebovať?
- 1 graffiti baklažán (môže byť aj klasický)
- 100 g dubákov
- 1 červená cibuľka
- hrsť nasekaného kôpru
- rastlinná smotana (ovsená), kto takú nemusí nech dá klasickú
- cesnak
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- chilli
- paradajky
- syr na zapečenie
Ako na to?
- Baklažán umy a prekroj na polovicu. Z vnútra vyber určitú časť, nemusíš ale všetko, pretože aj vnútro baklažánu je zdravé. Konce baklažánu odkroj a celý ho poriadne osoľ. V miske zmiešaj olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku a sušené chilli. Nechaj pár minút odstáť, aby sa chuť prepojila a touto zmesou potri baklažán. Dubáky umy a prekroj ich na polovičku alebo na štvrťky, aby si zachovali šťavu i pri pečení. Vezmi si panvičku a pridaj olivový olej. Ak je horúci pridaj na drobno pokrájanú červenú cibuľku, 1 pretlačený cesnak a dubáky. Na panvičke všetko pekne orestuj kým nie sú dubáky mäkké (hotové) a pridaj smotanu s hrsťou nasekaného kôpru. Množstvo smotany nechám na tebe (omáčka však nesmie byť veľmi riedka). Omáčku dochuť soľou a čiernym korením. Polky baklažánu daj na pekáč a naplň ich pripravenou omáčkou. Ja milujem paradajky tak som ich do receptu pridala (stačí ich nakrájané poukladať na omáčku), ale ak nechceš a neobľubuješ ich paradajky vynechaj.
- Baklažán peč vo predhriatej rúre na 170 stupňoch cca. 35 minút. Záleží na veľkosti a druhu baklažánu.
- Posledných 10 minút pečenia pridaj trošku nastrúhaného syra. Podávať môžeš s bylinkami.
Prajem dobrú chuť!