Akcia čoskoro končí

Rýchle snacky: 3 zdravé slané recepty

zdravé slané recepty

Zdieľať:

Rýchly a zdravý snack? Určite to dobre poznáš. Chcela by si niečo “zhltnúť” no snacky, ktoré sú rýchlo dostupné bohužiaľ nie sú veľmi zdravé. Práve preto ti prinášam skvelé tipy na zdravé slané recepty, ktoré zaženú chuť a hlad, no na druhej strane ti nenabúrajú zdravý životný štýl. Tak bez zbytočných debát, poďme na to.

Palacinky z červenej repy plnené tvarohom

Mám pre teba super recept na palacinky z červenej repy. Nevieš si to predstaviť? Tak potom si prečítaj ako na to a možno sa do nich pustíš aj ty. Určite prekvapíš rodinu a blízkych. Plniť ich môžeš podľa vlastnej fantázie. Či už nejakou syrovou plnkou, tvarohovou, bryndzou alebo len jednoducho posypeš práškovým cukrom. Verím, že ti palacinky zachutia a zaradíte ich medzi tvoje zdravé slané recepty.

Čo budeme potrebovať:

CESTO

  • 3-4 ks červená repa
  • 500 g múka hladká
  • 100 ml mlieko
  • 2 vňate petržlenová vňať
  • 2 ks vajce

Červenú repu umy a daj variť do mäkka. Po uvarení repu ošúp a rozmixuj. Postupne pridávaj vajíčka, mlieko, múku a posekanú petržlenovú vňať. Ak by sa ti zdalo cesto riedke pridaj ešte múku. Cesto musí byť trošku hustejšie ako cesto na klasické palacinky. Ak máš cesto hotové, môžeš začať piecť palacinky.

zdravé slané recepty

ŠPENÁTOVÁ PLNKA

  • podľa potreby špenát
  • 1 ks tvaroh
  • soľ
  • čierne korenie

Špenát orestuj na kvapke oleja a pridaj roztlačený cesnak. Po orestovaní nechaj vychladnúť. Po vychladnutí špenát vymiešaj s tvarohom, pridaj soľ a čierne korenie. Plnkou naplň palacinky a môžeš podávať.

Domáce chipsy z tortilly s cuketovým dipom

Mám pre teba skvelý recept! Z tejto tortilly si pripravíme chutné chipsy aj skvelý dip z cukety a kešu orieškov. Tak a už len sa pustiť do namáčania tortillových chipsov do hotového dipu.

Čo budeme potrebovať:

TORTILLA

  • 250 g špaldová múka
  • 180 ml horúca voda
  • 3 PL olivový olej
  • 3 ČL soľ

CUKETOVÝ DIP

  • 2 ks cuketa
  • 1 PL citrónová šťava
  • 50 g kešu orechy
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti cesnak
  • podľa chuti chilli
  • podľa chuti kurkuma
  • podľa chuti červená paprika
zdravé slané recepty

Ako na to:

Všetky suroviny spolu zamiešaj a vypracuj hladké cesto. Daj ale pozor, aby si sa nepopálila. Po vypracovaní nechaj cesto 10 minút odpočinúť. Potom ho už len rozdeľ na 4 časti a vyvaľkaj z neho tenké placky. Tie opeč z každej strany na suchej rozohriatej panvici. Otáčaj vtedy, keď sa vytvoria vzduchové bubliny. Takto vytvorené placky môžeš plniť mäsom a zeleninkou, my však ideme vytvoriť chrumkavé trojuholníky k dipu. Hotovú placku nakrájaj na trojuholníčky, potri z oboch strán olivovým olejom (môže byť aj ochutený napr. s chilli), naukladaj na plech na pečenie (nezabudni naň dať papier na pečenie), osoľ a okoreň korením podľa vlastnej chuti. Daj piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 7 minút.

CUKETOVÝ DIP: Úplne jednoduchá príprava. Do mixéra daj všetky hore uvedené suroviny a poriadne ich rozmixuj.

Zdravá pizza z karfiolového cesta

Či už si pizzu urobíš syrovú, zeleninovú, alebo šunkovú je len na tebe. Môžeš sa inšpirovať aj obrázkom, kde sa pizzové cesto upečie, potrie paradajkovým pretlakom v kombinácií s predvarenou zelenou špargľou a na tenko nakrájanou cuketou. Nechá sa ešte chvíľku dopiecť a podáva sa s čerstvými bylinkami.

Čo budeme potrebovať:

  • 1 ks karfiol
  • 50 g mozzarella
  • 1 ks vajce
  • 1 ČL morská soľ
  • 1-2 ČL oregano
  • čierne korenie
zdravé slané recepty

Ako na to:

Rúru si daj predhriať na 220 stupňov. Karfiol daj do mixéra a celý ho rozmixuj na maličké kúsky (podobné ryži). Hotový rozmixovaný karfiol daj na panvicu a opeč ho tak, aby bol mäkký. Trvá to približne 8 minút. Ak už je karfiol mäkký a začne chytať hnedastú farbu, trošku ho nechaj vychladnúť. Vlož ho do čistej utierky a vyžmýkaj z neho čo najviac vody. Musí byť čo najviac suchý.

Potom už len karfiol zmiešaj s ostatnými ingredienciami, poriadne rukou premiešaj a daj na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvaruj tvar pizze. Je dobré mať kvalitný papier na pečenie, aby sa cesto na papier neprichytilo. Pizzu peč 15 minút dozlatista na 220°C. Potom pizzu vytiahni, potri paradajkovým pretlakom a poukladaj tvoje obľúbené suroviny a daj piecť ešte na 7-9 minút.

Viac skvelých nie len slaných receptov nájdeš v mojej knihe Recepty na chudnutie 1 • Mojich 101 zdravých a chutných receptov.

Zdieľať: