Akcia čoskoro končí

Zdravé raňajky! Dnes je v hlavnej úlohe pšeno.

Zdieľať:

zdravé raňajky z pšena

Pokračujem v  receptoch na zdravé netradičné raňajky. Dnes je v hlavnej úlohe pšeno.

Čo to vlastne pšeno je? Ide o guličky lúpaného prosa. S obľubou ho vítajú celiatici a diabetici (prirodzene nízky glykemický index) ako aj ľudia, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Má mnoho tvárí. Dá sa pripravovať na sladko, na slano, ako príloha či hlavné jedlo. Jeho výhodou je, že nemá veľa kalórií a na dlhší čas zasýti.

Pšeno je bohaté na železo a preto by si ho mali dopriať ľudia, ktorí majú problémy s chudokrvnosťou. Samotné pšeno má príjemnú sladkastú chuť , vďaka ktorej si z neho môžeš pripraviť zdravú kašu (jeden z dnešných receptov) i bez pridania cukru. Ďalej sa pšeno odporúča ľudom s tráviacimi problémami (prekyslenie), pri ochorení pankreasu a sleziny.  Nesmiem zabudnúť ani na to, že je bohatý na vlákninu, ktorá je pre naše telo nevyhnutná. Určite ho zaraď do svojho jedálnička aj keď chceš mať krásne vlásky a nechty.

Dnes som si pre teba pripravila zdravé raňajky v podobe dvoch receptov. Ako prvé ti ukážem ako si uvaríš kašu.

Sladká pšenová kaša

  • 1 hrnček pšena
  • 2 hrnčeky mlieka
  • štipka soli
  • sušené brusnice
  • med

Pšeno po prepláchnutí zalej mliekom pridaj štipku soli a sušené brusnice. Za stáleho miešania ho priveď do varu. Keď pšeno vrie, stíš teplotu, chvíľku povar. Vypni a nechaj ho dôjsť pod pokrievkou. Oslaď ho medom a ozdob čerstvým ovocím, alebo sušeným.

Nákyp z pšena

  • 2 šálky pšena
  • 4 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1/2 šálky mandlí (nasekaných)
  • 3 jablká

Prepláchnuté proso povar v mlieku pri nízkej teplote 5 minút a potom nechaj napučať. Z bielkov vyšľahaj sneh a ten zmiešaj s uvareným prosom, medom, žĺtkami a mandľami. Všetko to daj do vymastenej formy na pečenie a navrch pridaj na plátky nakrájané jabĺčka. Rúru rozohrej na 200 stupňov a daj piecť na 30 minút.

Tak ako, zapáčili sa ti zdravé raňajky? Ak áno, dúfam, že recepty vyskúšaš a napíšeš, či si bola spokojná. Prajem dobrú chuť!

 

 

Zdieľať: