Už tretí deň sa zaoberáme stravovaním podľa krvných skupín. Začali sme tým, že sme si povedali základ teórie stravovania a rozobrali sme si krvnú skupinu O spolu s pridaným receptom. V ďalší deň sme sa venovali krvnej skupine A a dnes sa budeme zaoberať skupinou B, kde si tiež ukážeme príklad na chutný recept. Aby som nepísala hneď o krvnej skupine B a zakázaných, neutrálnych či výhodných potravinách, spomeniem pre čitateľky, ktoré netušia o čom to celé je, aby si klikli na tento odkaz 1, alebo odkaz 2. Tieto odkazy na články ti pomôžu zistiť o čom to celé je a prečo vlastne táto teória vznikla. Tie, ktoré to však už majú prečítané, všetko dôležité vedia. Preto sa rovno môžu pustiť do ďalšieho čítania :)
Krvná skupina B: V minulosti boli predkovia príslušníkov B krvnej skupiny kočovníci. Konzumovali i živočíšnu stravu i rastlinnú stravu. Vyznačujú sa najsilnejším trávením a môžu si dovoliť zjesť všetky druhy potravín, ale samozrejme s mierou. Pri diéte by mali zabudnúť na strukoviny, orechy aj pšenicu. Pravidelne by nemali zabudnúť na horčík.
- Nevhodné potraviny: Vyhýbať by sa mali kukurici, šošovici, pohánke, arašidom aj sezamovým semienkam, kešu orieškom, arašidom, pistáciám, maku, lieskovým a píniovým orieškom. Zo zeleniny nevhodné sú: artičoky, tekvica, reďkovka, paradajky. Zabudnúť by mali na paradajkovú šťavu a kečup. Z nápojov destiláty, minerálne vody, malinovky, sódovky. Z bylín: podbeľ a aloe.
- Vhodné potraviny: Zelená zelenina, niektoré druhy mäsa (zverina, baranina, jahňacina a králik) a nízkotučné mliečne výrobky. Vhodné sú ryby (treska, šťuka, makrela a losos, morský pstruh a kaviár). Z mliečnych výrobkov jogurt, kefír, kozie mlieko, odstredené mlieko, kozí syr. Výborný je olivový olej, ryža a proso. Zo zeleniny: baklažán, paprika, kapusta, kel, karfiol, mrkva, petržlen, červená repa, všetky druhy zemiakov. Z ovocia: ananás, banány, hrozno a slivky. Veľmi prospešný je zelený čaj aj šťava z kapusty. Z bylín: sladké drievko, šalvia a ženšen.
- Neutrálne potraviny: Hovädzie mäso, teľacie mäso, morka a pečeň. Z rýb tuniak, pstruh, kapor, sleď a žralok). Z mliečnych výrobkov kravské mlieko, cmar, sójový syr, maslo a plnotučné mlieko. Ďalej čierna káva.
- Zakázané potraviny: Slanina, sliepka, kačica, hus, šunka, kurča, srdce a bravčové mäso. Z morských živočíchov (rak, humor, krab, údený losos, slimák, ústrice a chobotnice). Plesňové syry a zmrzlina. Vyhnúť sa treba slnečnicovému oleju, sezamovému a kukuričnému. Žito, pohánka a jačmeň (chlieb zo pšenice). Z ovocia:granátové jablko a kokosový orech.
TIP na recept:
RIZOTO SO ŠPENÁTOM A ŠAMPIÓNMI
- 1 hrnček ryže (arborio, carnaroli – je možné kúpiť v supermarkete)
- 1 cibuľa
- 10 šampiónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cukina
- 7 hrstí mletého špenátu
- parmezán
- zeleninový vývar
- olivový olej
- kúsok masla 50 g
- soľ, kurkuma, korenie
Postup: Cibuľku si nakrájaj a orestuj na troške olivového oleja. Nasyp ryžu, ktorú nepreplachuješ a miešaj 2 minúty. Vývar si zohrej a pridaj ku ryži tak, aby bola prikrytá. Prisyp troška soli, kurkumu a korenie. Ryžu sem tam premiešaj a v prípade, že sa vývar odparí pridaj ho znova, kým ryža nebude uvarená (zhruba 20 – 25 minút). Ryža bude vyzerať rozvarená, ale ak ochutnáš zrniečka budú pevné. Do horúcej ryže pridaj ešte lyžičku vývaru, postrúhaný parmezán a maslo.
Medzitým si na druhej panvičke orestuj na olivovom oleji cesnak nakrájaný na tenké plátky. Pridaj čerstvé šampiňóny nakrájané nadrobno spolu s cukinou. Nakoniec pridaj čerstvý špenát a dus zeleninu pár minút. Hotovú zeleninku pridaj do hotovej ryže, premiešaj, poprípade dochuť.
Prajem dobrú chuť!