Akcia čoskoro končí

RECEPT: Grilovaný losos na zelenej omáčke

Zdieľať:

grilovaný losos na zelenej omáčke

Ako určite vieš, losos sa dá pripraviť na milión spôsobov. Dnes som ho pre teba pripravila na grile s chutnou bylinkovou omáčkou. Losos ako ryba je veľmi cenným zdrojom vysokého obsahu omega- 3 mastných kyselín. Tie zabraňujú napríklad tvorbe krvných zrazenín, pozitívne vplývajú na krvný obeh a ovplyvňujú i našu psychiku.

Nesmiem zabudnúť ani na vitamín skupiny B. Ten zabezpečuje správne fungovanie metabolizmu. Mäsko z lososa obsahuje neskutočné množstvo zdravých a ľahko stráviteľných proteínov. Vedia to hlavne športovci, ktorí na ryby nedajú dopustiť. Nedostatok omega-3 mastných kyselín vedie k zníženiu hladiny glutamínu, čo ďalej vedie k tomu, že svaly spotrebúvajú viac aminokyselín z iných zdrojov (hlavne tých vetvených BCAA). Bunky, ktoré majú málo glutamínu strácajú tekutiny, čo má negatívny vplyv na rast svalstva. Losos a iné ryby obsahujú dostatok omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri spaľovaní tuku a tvorbe svalstva.

Dnešný TIP na chutný obed: Grilovaný losos na zelenej omáčke.

Potrebné suroviny na grilovaného lososa:

  • 1 kg lososa
  • 1/3 šálky sójovej omáčky
  • 1/3 šálky hnedého cukru
  • 1/3 šálky vody
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie
  • citrón

Postup a príprava:

  • Ako prvé si nakrájaj lososa na 6 kúskov. Určite kožu z lososa nedávaj preč, pretože mäso krásne drží pohromade a zaistí výbornú chuť. Lososa osoľ, dochuť čiernym korením a potri pretlačeným cesnakom.
  • V miske zmiešaj sójovú omáčku, hnedý cukor, vodu a olej. Miešaj až kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak máš hotovo, priprav si veľký uzatvárateľný sáčok, do ktorého vlož lososa a zalej ho marinádou. Všetko spolu premiešaj a daj na 2 hodiny do chladničky tak, aby koža lososa bola obrátená smerom nadol.
  • Priprav si grilovaciu panvičku na ktorú daj troška oleja. Ak je panvička s olejom rozpálená, poukladaj kúsky lososa na panvicu stranou bez kože. Losos sa tak zatiahne a nebude sa krútiť. Otoč na druhú stranu a opeč tak, aby koža bola chrumkavá. Losos musí mať zvnútra krásnu ružovú farbu, nesmie byť suchý. Opekaj krátko!

Teraz si pripravíš bylinkovú omáčku. Čo budeš potrebovať?

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 0,3 l cmár
  • troška citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  • Petržlenovú vňať, pažítku a koriander opláchni a pokrájaj nadrobno. Spolu s cmarom rozmixuj na kašu. Dochuť soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávaj na tanieri spolu so zeleninkou pripravenou na pare.

Dúfam, že sa ti dnešný recept páčil a skúsiš si ho pripraviť aj doma. Prajem dobrú chuť!

 

Zdieľať: