Ako určite vieš, losos sa dá pripraviť na milión spôsobov. Dnes som ho pre teba pripravila na grile s chutnou bylinkovou omáčkou. Losos ako ryba je veľmi cenným zdrojom vysokého obsahu omega- 3 mastných kyselín. Tie zabraňujú napríklad tvorbe krvných zrazenín, pozitívne vplývajú na krvný obeh a ovplyvňujú i našu psychiku.
Nesmiem zabudnúť ani na vitamín skupiny B. Ten zabezpečuje správne fungovanie metabolizmu. Mäsko z lososa obsahuje neskutočné množstvo zdravých a ľahko stráviteľných proteínov. Vedia to hlavne športovci, ktorí na ryby nedajú dopustiť. Nedostatok omega-3 mastných kyselín vedie k zníženiu hladiny glutamínu, čo ďalej vedie k tomu, že svaly spotrebúvajú viac aminokyselín z iných zdrojov (hlavne tých vetvených BCAA). Bunky, ktoré majú málo glutamínu strácajú tekutiny, čo má negatívny vplyv na rast svalstva. Losos a iné ryby obsahujú dostatok omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri spaľovaní tuku a tvorbe svalstva.
Dnešný TIP na chutný obed: Grilovaný losos na zelenej omáčke.
Potrebné suroviny na grilovaného lososa:
- 1 kg lososa
- 1/3 šálky sójovej omáčky
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1/3 šálky vody
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- citrón
Postup a príprava:
- Ako prvé si nakrájaj lososa na 6 kúskov. Určite kožu z lososa nedávaj preč, pretože mäso krásne drží pohromade a zaistí výbornú chuť. Lososa osoľ, dochuť čiernym korením a potri pretlačeným cesnakom.
- V miske zmiešaj sójovú omáčku, hnedý cukor, vodu a olej. Miešaj až kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak máš hotovo, priprav si veľký uzatvárateľný sáčok, do ktorého vlož lososa a zalej ho marinádou. Všetko spolu premiešaj a daj na 2 hodiny do chladničky tak, aby koža lososa bola obrátená smerom nadol.
- Priprav si grilovaciu panvičku na ktorú daj troška oleja. Ak je panvička s olejom rozpálená, poukladaj kúsky lososa na panvicu stranou bez kože. Losos sa tak zatiahne a nebude sa krútiť. Otoč na druhú stranu a opeč tak, aby koža bola chrumkavá. Losos musí mať zvnútra krásnu ružovú farbu, nesmie byť suchý. Opekaj krátko!
Teraz si pripravíš bylinkovú omáčku. Čo budeš potrebovať?
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1 zväzok pažítky
- 1 zväzok koriandrovej vňate
- 0,3 l cmár
- troška citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Petržlenovú vňať, pažítku a koriander opláchni a pokrájaj nadrobno. Spolu s cmarom rozmixuj na kašu. Dochuť soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávaj na tanieri spolu so zeleninkou pripravenou na pare.
Dúfam, že sa ti dnešný recept páčil a skúsiš si ho pripraviť aj doma. Prajem dobrú chuť!