Akcia čoskoro končí

RECEPT: Zdravý cestovinový šalát na ázijský spôsob

Zdieľať:

šalát na ázijský spôsob

Ázijská kuchyňa má veľa podôb, no všetky spája ryža. Najznámejšími ázijskými kuchyňami sú indická, čínska, thajská a japonská. Cestoviny sú v Ázií prevažne z ryže. V Číne sa objavujú i pšeničné rezance a pre Japonsko sú zas typické pohánkové cestoviny. Keďže Japonci jedia mäso len zriedka a chýbať na stole im nesmie zelenina či tofu, zvolila som pohánkové cestoviny so zeleninou a tofu na grile. Ak sa zaujímaš o takýto tip kuchyne klikni na tento odkaz, kde nájdeš ďalší výborný recept.

Základné suroviny

  • 60 g pohánkových cestovín, uvarených, odkvapkaných
  • 250 g tofu

Na marinádu:

  • 1 strúčik roztlačeného cesnaku
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica sladkej chilli omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • šťava z 1/2 limetky

Zelenina:

  • 1 mrkva, očistená a nakrájaná na pásiky
  • 1 čínska kapusta, nakrájaná
  • 1/2 cukety, nakrájanej na pásiky
  • 1/2 cibule nakrájanej na pásiky
  • malá hrsť koriandrových lístkov
  • olivový olej

Príprava a postup varenia

  1. Všetky uvedené ingrediencie na marinádu poriadne zmiešaj. Do hotovej marinády pridaj na kocky nakrájané tofu, ktoré nechaj v chladničke pár hodín odležať.
  2. Hotové namarinované tofu daj na rozohriatu grilovaciu panvičku a peč 2-3 minúty, kým nebude mať tofu zlatú farbu. Ak je hotové, vezmi ho z grilu nabok.
  3. Na grilovaciu panvicu nalej 2 lyžice olivového oleja, nechaj rozohriať a pridaj mrkvu, cuketu, čínsku kapustu a cibuľu. Orestuj z každej strany zhruba 1 minútu.
  4. Na tanier daj uvarené cestoviny, navrch zeleninu a hotové tofu. Posyp koriandrovými lístkami, zalej šťavou z limetky a môžeš servírovať.

Prajem dobrú chuť!

 

Zdieľať: