Ázijská kuchyňa má veľa podôb, no všetky spája ryža. Najznámejšími ázijskými kuchyňami sú indická, čínska, thajská a japonská. Cestoviny sú v Ázií prevažne z ryže. V Číne sa objavujú i pšeničné rezance a pre Japonsko sú zas typické pohánkové cestoviny. Keďže Japonci jedia mäso len zriedka a chýbať na stole im nesmie zelenina či tofu, zvolila som pohánkové cestoviny so zeleninou a tofu na grile. Ak sa zaujímaš o takýto tip kuchyne klikni na tento odkaz, kde nájdeš ďalší výborný recept.
Základné suroviny
- 60 g pohánkových cestovín, uvarených, odkvapkaných
- 250 g tofu
Na marinádu:
- 1 strúčik roztlačeného cesnaku
- 1 červená chilli paprička
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica sladkej chilli omáčky
- 1 lyžica sezamového oleja
- šťava z 1/2 limetky
Zelenina:
- 1 mrkva, očistená a nakrájaná na pásiky
- 1 čínska kapusta, nakrájaná
- 1/2 cukety, nakrájanej na pásiky
- 1/2 cibule nakrájanej na pásiky
- malá hrsť koriandrových lístkov
- olivový olej
Príprava a postup varenia
- Všetky uvedené ingrediencie na marinádu poriadne zmiešaj. Do hotovej marinády pridaj na kocky nakrájané tofu, ktoré nechaj v chladničke pár hodín odležať.
- Hotové namarinované tofu daj na rozohriatu grilovaciu panvičku a peč 2-3 minúty, kým nebude mať tofu zlatú farbu. Ak je hotové, vezmi ho z grilu nabok.
- Na grilovaciu panvicu nalej 2 lyžice olivového oleja, nechaj rozohriať a pridaj mrkvu, cuketu, čínsku kapustu a cibuľu. Orestuj z každej strany zhruba 1 minútu.
- Na tanier daj uvarené cestoviny, navrch zeleninu a hotové tofu. Posyp koriandrovými lístkami, zalej šťavou z limetky a môžeš servírovať.
Prajem dobrú chuť!