Prečo by si mala jesť každý deň avokádo

  •  
  •  
  •  

Uchováva si avokádo čestné miesto v tvojom jedálničku? Ak nie, určite by si ho tam mala zaradiť. Veď sa nazýva aj superfood. Tu je zopár dôvodov prečo:

1. Kľud. Z avokáda nepriberieš!

Neboj sa, avokádo síce obsahuje veľa tukov, ale sú to zdravé tuky, ktoré telo potrebuje. Je to rovnaké ako keby si použila olivový olej. Avokádo okrem zdravých tukov obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá napomáha dobrému tráveniu. Navyše navodzuje pocit sýtosti a nebudeš po ňom hladná.

preco-jest-kazdy-den-avokado

2. Avokádo je zdravá krémová bomba na zahryznutie

Čo teda avokádo ukrýva vo svojej krémovej dužine? O mononenasýtených mastných kyselinách (zdravých tukoch) sme si už povedali. Ďalej spomeňme bielkoviny, až 14 rôznych minerálov, rozpustnú vlákninu, fytosteroly, polyfenoly, karotenoidy, omega 3s, komplex vitamínu B, vitamíny C, E a K. Avokádo pomáha znižovať cholesterol a napomáha vstrebávaniu karotenoidov.

3. Látky v avokáde robia v tele úžasné veci pre zdravie

Už vieš čo avokádo obsahuje. Čo to ale znamená v praxi? Znamená to, že vďaka vláknine sa žalúdok cíti plnší, mozog funguje optimálne, telo sa chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, cukrovkou, rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami mozgu a očí. Znižuje zlý cholesterol a zvyšuje dobrý cholesterol, taktiež reguluje hladinu cukru v krvi a lieči zápaly v tele. To je dosť priaznivých účinkov, no nie?

4. Avokádo je s každým kamarát

Tento zelený diamant sa svojou textúrou hodí do všetkých jedál. Vyskúšaj si ho pridať do svojho raňajkového smoothie. Vyskúšaj ho ako prílohu namiesto zemiakov, polož si plátky avokáda na celozrnný chlieb alebo ho primiešaj do quinoy, ryže alebo šalátu. Vyskúšaj tiež avokádovú polievku alebo si vyrob dresing zmiešaním citrónovej šťavy, vody, korenia, octu a avokádom.

5. Zrelá – nezrelá pochúťka

Občas môže byť zložité nájsť avokádo, ktoré je vhodné ku konzumácii. Nemalo by byť ani príliš surové, ani príliš prezreté. Najlepší spôsob ako si odsledovať proces dozrievania je, že si kúpiš nie celkom zrelé avokádo a doma sleduješ kedy je pripravené na konzumáciu. Pre urýchlenie dozrievania vlož avokádo do hnedého papierového vrecka spolu s jablkom alebo banánom. Jablko a banán v priebehu 2 – 3 dní uvoľňujú plyny, ktoré pomôžu avokádu urýchliť proces dozrievania.

Keď máš avokádo zrelé a je pripravené na konzumáciu, musíš ho vedieť aj správne lúpať. Najskôr ho umy vodou a osuš, potom pozdĺžne prerež kôru aj dužinu až ku kôstke, aby ti vznikli dve polovice, ktoré od seba ľahko oddelíš miernym zakrútením proti sebe. Vyber kôstku a lyžičkou oddeľ dužinu od šupky. Ak je aj trošku viac zrelé a zababreš si celé ruky, nič to. Avokádo má priaznivé účinky aj na pokožku.


  •  
  •  
  •