Čierny čaj je považovaný za klasický čaj v Európe. V 17. storočí sa dostal do Európy a stal sa obľúbenou pochutinou. Číňania čierny čaj nazývajú ako červený, kvôli farbe nápoja z vylúhovaného čaju. Ide o najviac fermentovaný druh čaju. Listy sa po zbere nechajú zvädnúť, voda sa vyparuje a jednotlivé časti krehnú. Vnútri listu začínajú prebiehať rôzne chemické procesy. Keď listy zvädnú, zvinú sa a nasleduje úplná fermentácia, ktorá má na svedomí typickú výraznú vôňu čierneho čaju, jeho farbu a typickú trpkastú chuť. Čierny čaj je ložiskom zdraviu prospešných látok. Obsahuje viac kofeínu ako iné druhy čajov, takže pri nadmernom požití môže spôsobiť nespavosť. Ak chceš teda vedieť, prečo piť čierny čaj, tak čítaj ďalej.
1. Zlepšuje zdravie ďasien
Čierny čaj obsahuje sťahujúce triesloviny kyseliny, ktoré zmenšujú opuchnuté tkanivá a pomáhajú zastaviť krvácanie. Ak máš opuchnuté ďasná, stlač mokré čajové vrecúško priamo na ďasne a môžeš začať liečenie. Môžeš tiež použiť čaj ako ústnu vodu pre zlepšenie zdravia ďasien.
2. Zbavuje nás podráždených očí
Trpíš suchými a často ťa svrbia oči ? Namoč dva sáčky čaju v teplej vode po dobu desiatich minút. Vyžmýkaj prebytočnú tekutinu a prilož si vrecúško na oči na desať minút. Je to veľmi dobrý trik na upokojenie, podráždenie a zníženie zápalu našich očí.
3. Lieči opary
Flavonoidy a kofeín v čaji preukazujú, že spomaľujú výskyt vírusu menom opar. Mala by si použiť vlhké chladené vrecúško čaju na postihnuté miesto. Nechaj si vrecúško účinkovať 10 minút. Opakuj 3 až 4 krát denne.
4. Bojuje proti alergii
Čaj je bohatý na flavonoidy, čo sú rastlinné chemické látky, ktoré chránia naše telo proti zápalu. Vychutnaj si niekoľko šálok denne a budeš cítiť uvoľnenie od príznakov alergie.
Čierny čaj taktiež znižuje výskyt srdcovocievnych chorôb. Obsahuje látky, ktoré potláčajú vznik rakoviny. Najväčší pozitívny vplyv možno vidieť na nervovej sústave. Zvyšuje mozgovú a duševnú činnosť. Upokojuje vznikajúcu nervozitu a odoláva všetkým stresujúcim situáciám. Ľudí so zvýšeným cholesterolom poteší určite správa, že čierny čaj pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Človek, ktorý pravidelne pije čierny čaj, lepšie zvláda záťažové situácie a „ovláda svoje nervy.
Príprava čierneho čaju sa od ostatných typov líši časom vylúhovania. Čierne čaje lúhujeme 3 až 5 minút. Aromatizované čierne čaje od 2,5 do 3 minút.
Foto: depositphotos.com