Paradajky sú neoddeliteľnou súčasťou zeleninových šalátov. A nie je sa čomu čudovať, pretože paradajka je výborný zdroj vitamínov a antioxidantov. Prakticky bez obsahu sacharidov, no aj napriek tomu má sladkú chuť, paradajka je tá správna voľba, ak máš práve na niečo chuť ale nechceš sa cítiť previnilo. Paradajka obsahuje 94% vody, má veľmi nízky obsah kalórií (16kcal/100g) a dostatočné množstvo vlákniny. Paradajka je taktiež zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C a minerálov.
Kráľovná medzi antioxidantami
Nádherná červená farba paradajky pochádza z lykopénu, ktorý ochraňuje kardiovaskulárny systém. Jedna fínska štúdia preukázala, že pravidelné konzumovanie paradajky dokáže znížiť riziko infarktu až o 59% a dokonca mŕtvica až o 125%! Podľa Claudine Berr, vedúcej tejto štúdie, sa taktiež preukázali aj blahodárne účinky v boji s predčasným starnutím.
Ochraňuje pokožku pred spálením
Musím sa priznať, že o tomto paradajkovom tajomstve som nevedela ani ja. Je preukázané, že prijímanie lykopénu v množstve 16mg (alebo 35g sušených paradajok) výrazne redukuje účinky slnečných lúčov a to až o chvályhodných 40%. Je to výborný spôsob, ako sa pred škodlivými lúčmi ochrániť, ale samozrejme, konzumovanie paradajok nie je náhrada za slnečný krém s dostatočným ochranným faktorom.
Varená, nie surová
Podľa niektorých informácií je paradajka lepšia, ak sa pred konzumovaním spracuje. Varením sa rozrušia vonkajšie bunkové steny, ktoré udržiavajú lykopén v paradajke a ten má potom jednoduchšiu cestu k tomu, aby sa z nej dostal von a absorboval sa do tela. Z toho vyplýva, že paradajkové omáčky poskytujú telu viac lykopénu ako čerstvé pradajky. Ale na druhej strane, chuť čerstvej paradajky sa nedá ničím zameniť.
Jednoduché paradajkové recepty
Paradajková mrvanica
- 6 veľkých nakrájaných paradajok zbavených vonkajšej šupky
- olivový olej
- múka
- strúhanka
- maslo
- strúhaný parmezán
Na panvici opraž paradajky s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja. Medzitým si priprav cestíčko: 100g múky, 50g strúhanky, 75g masla a 75 gramov strúhaného parmezánu. Do misky na pečenie vlož paradajky, pridaj bazalku a zakry cestíčkom. Vlož do rúry na 30 minút a peč pri teplote 180 °C.
Cherry prekvapenie
- 25 cherry paradajok
- cukor
- balzamikový ocot
Na panvicu vysyp 100g cukru a s 2 polievkovými lyžicami balzamikového octu a karamelizuj na vysokej teplote, približne 5 minút. Odstav z prívodu tepla, pridaj cherry paradajky, obaľ ich v karamelizovanom cukre a potom nechaj vyschnúť na papieri na pečenie. Na vrch môžeš tiež pridať sezamové semienka pre extra chuť.
Máš nejaký tajný recept, na spracovanie paradajok, ktorý máš najradšej? Podeľ sa s nami v komentároch!