Akcia čoskoro končí

Zázračná paradajka: Takéto má účinky na tvoj organizmus

Zdieľať:

Paradajka

Paradajky sú neoddeliteľnou súčasťou zeleninových šalátov. A nie je sa čomu čudovať, pretože paradajka je výborný zdroj vitamínov a antioxidantov. Prakticky bez obsahu sacharidov, no aj napriek tomu má sladkú chuť, paradajka je tá správna voľba, ak máš práve na niečo chuť ale nechceš sa cítiť previnilo. Paradajka obsahuje 94% vody,veľmi nízky obsah kalórií (16kcal/100g) a dostatočné množstvo vlákniny. Paradajka je taktiež zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C a minerálov.

Kráľovná medzi antioxidantami

Nádherná červená farba paradajky pochádza z lykopénu, ktorý ochraňuje kardiovaskulárny systém. Jedna fínska štúdia preukázala, že pravidelné konzumovanie paradajky dokáže znížiť riziko infarktu až o 59% a dokonca mŕtvica až o 125%! Podľa Claudine Berr, vedúcej tejto štúdie, sa taktiež preukázali aj blahodárne účinky v boji s predčasným starnutím.

Ochraňuje pokožku pred spálením

Musím sa priznať, že o tomto paradajkovom tajomstve som nevedela ani ja.  Je preukázané, že prijímanie lykopénu v množstve 16mg (alebo 35g sušených paradajok) výrazne redukuje účinky slnečných lúčov a to až o chvályhodných 40%. Je to výborný spôsob, ako sa pred škodlivými lúčmi ochrániť, ale samozrejme, konzumovanie paradajok nie je náhrada za slnečný krém s dostatočným ochranným faktorom.

Varená, nie surová

Podľa niektorých informácií je paradajka lepšia, ak sa pred konzumovaním spracuje. Varením sa rozrušia vonkajšie bunkové steny, ktoré udržiavajú lykopén v paradajke a ten má potom jednoduchšiu cestu k tomu, aby sa z nej dostal von a absorboval sa do tela. Z toho vyplýva, že paradajkové omáčky poskytujú telu viac lykopénu ako čerstvé pradajky. Ale na druhej strane, chuť čerstvej paradajky sa nedá ničím zameniť.

Jednoduché paradajkové recepty

Paradajková mrvanica

  • 6 veľkých nakrájaných paradajok zbavených vonkajšej šupky
  • olivový olej 
  • múka
  • strúhanka
  • maslo
  • strúhaný parmezán

Na panvici opraž paradajky s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja. Medzitým si priprav cestíčko: 100g múky, 50g strúhanky, 75g masla a 75 gramov strúhaného parmezánu. Do misky na pečenie vlož paradajky, pridaj bazalku a zakry cestíčkom. Vlož do rúry na 30 minút a peč pri teplote 180 °C.

 Cherry prekvapenie

  • 25 cherry paradajok
  • cukor
  • balzamikový ocot

Na panvicu vysyp 100g cukru a s 2 polievkovými lyžicami balzamikového octu a karamelizuj na vysokej teplote, približne 5 minút. Odstav z prívodu tepla, pridaj cherry  paradajky, obaľ ich v karamelizovanom cukre a potom nechaj vyschnúť na papieri na pečenie. Na vrch môžeš tiež pridať sezamové semienka pre extra chuť.

Máš nejaký tajný recept, na spracovanie paradajok, ktorý máš najradšej? Podeľ sa s nami v komentároch! 

Zdieľať: