Počula si už od repkovom oleji? Skúšala si ho použiť na varenie? Nedávne štúdie totiž ukázali, že repkový olej je prospešný pre naše zdravie. V tomto článku ti priblížim jeho výhody a na záver pridávam skvelý recept na Cestoviny so špargľou a hráškom, s použitím repkového oleja.
V prvom rade je dobré vedieť, že repkový olej má najvyšší podiel mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov. Zo zdravotného hľadiska obsahuje najmenej nezdravých, nasýtených mastných kyselín (dvakrát menej ako olivový a slnečnicový olej)¹. Už denná dávka dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny Omega-3 u človek.
Zloženie repkového oleja²:
- 56-68% kyseliny olejovej,
- 18-22% kyseliny linolovej (omega-6),
- 10-13% kyseliny alfa-linolénovej (omega-3), ktoré v západnej strave chýbajú a odporúča sa zvýšenie ich užívania,
- 4-6% nasýtených mastných kyselín (palmitovej a steárovej),
- 0-2% kyseliny erukovej (v odrodách šľachtených v minulosti táto kyselina tvorila polovicu zloženia mastných kyselín).
Výhody repkového oleja:
- obsahuje veľa antioxidantov, dôležitých pre naše zdravie,
- odporúča sa diabetikom,
- má vysoký obsah betakaroténu a provitamínu A,
- môže podávať aj dojčatám, a to už od 6. mesiaca,
- obsahuje veľa antioxidantov, dôležitých pre naše zdravie,
- je vhodný na vyprážanie, pečenie a prípravu šalátov.
Vedela si, že?
Od začiatku 90-tych rokov sa v Poľsku pestujú výlučne odrody repky olejnej, ktoré sú dvakrát šľachtené. Tieto odrody neobsahujú kyselinu erukovú a, v porovnaní s odrodami šľachtenými v minulosti, majú značne znížený podiel glukozinolátov.
RECEPT: Cestoviny so špargľou a hráškom
Tento recept si určite obľúbiš, pretože je rýchly, jednoduchý a zdravý. Okrem toho výborne chutí a je ideálny na jar a leto.
INGREDIENCIE (pre 2-3 osoby):
- celozrnné cestoviny – 2 šálky
- zelená špargľa – pol balenia
- zelený, mrazený hrášok – 2 hrste
- citrón
- parmezán – podľa chuti
- repkový olej – 3 lyžice
- strúčik cesnaku
- bazalka – podľa chuti
- soľ a čierne korenie – podľa chuti
POSTUP:
1. Celozrnné cestoviny uvar vo vriacej vode bez soli a oleja.
2. Medzitým na panvici nasucho ugriluj kúsky špargle s hráškom.
3. Urob si “zálievku” – v miske zmiešaj 3 lyžice repkového oleja so šťavou z polky citrónu, pridaj pretlačený cesnak, čerstvú bazalku, soľ a čierne korenie.
4. Do taniera naservíruj cestoviny, na vrch poukladaj špargľu s hráškom a prelej zálievkou. Pridaj parmezánové hoblinky. Na vrch môžeš postrúhať citrónovú kôru.
Dobrú chuť!
¹ Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56
² Bartkowiak-Broda I. “Nowe odmiany rzepaku, nowa jakość oleju”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda.” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 7-24