Akcia čoskoro končí

Najlepšie potraviny posiľňujúce imunitu na jeseň!

Zdieľať:

Počasie vonku je čím ďalej tým chladnejšie, my ti však prinášame alternatívy, vďaka ktorým sa určite “zahreješ”. Tieto úžasné superpotraviny majú svoju sezónu v záhrade alebo sú momentálne dostupné na trhu či v obchode. Navyše sú perfektné na varenie pošas týchto chladných jesenných večerov. Zisti, aké sú potraviny posiľňujúce imunitu!

1. Jablká

Sladké či kyslé, jablká môžeš jesť čerstvé alebo pečené v chutnom koláči. Nikdy však neodstraňuj šupku – tá obsahuje poriadnu dávku zdravých flavonoidov.

Hlavné výhody:

– sú plné antioxidantov

– jedno jablko obsahuje približne 4 gramy vlákniny.

Zber: od augusta do novembra

2. Ružičkový kel

Táto zelenina chutí jednoducho božsky. Má jemnú, mierne horkastú chuť, preto je ľahko kombinovateľná s pikantnými omáčkami alebo balzamikovým octom.

Hlavné výhody:

– 1/2 šálky obsahuje viac vitamínu K ako jeho odporúčaná denná dávka

– zdroj kyseliny listovej

– zdroj železa

Zber: od septembra do marca

Ružičkový kel

3. Paštrnák

Tento rodný brat petržlenu má sladkastú orechovú príchuť. Používa sa na ochutenie ryže, zemiakov alebo ako pyré v polievkach či omáčkach.

Hlavné výhody:

– bohatý na draslík

– zdroj vlákniny

Zber: od októbra do apríla

4. Hrušky

Sladká a šťavnatá chuť robí toto ovocie čoraz viac populárnejšie. Skús ich upiecť alebo uvariť, získaš tým skvelú jedinečnú chuť.

Hlavné výhody:

– zdroj vitamínu C a medi

– jedna hruška obsahuje približne 4 gramy vlákniny

Zber: od augusta do februára

5. Kvaka

Tento kríženec repy a kapusty je populárnym hlavne vo Švédsku. Na zvýraznenie jej chuti z nej urob pyré spolu s repu a mrkvou, čím získaš sladkú polievku. Alebo ju opraž so zázvorom, medom či citrónom.

Hlavné výhody:

– zdroj vlákniny

– zdroj vitamínu C

Zber: od októbra do apríla

6. Karfiol

Sladká a jemne orechová chuť je ideálna do zimných príloh. Veľmi chutná je dusená, no môže sa tiež vymiešať do karfiolovej kaše – tú využiješ ako prílohu či pyré do polievky.

Hlavné výhody:

– prevencia proti rakovine

– fytonutrienty môžu znížiť hladinu cholesterolu

– vynikajúci zdroj vitamínu C

Zber: od septembra do júna

7. Tekvica

Narozdiel od letnej, zimná tekvica má jemnú štruktúru a jemne sladkastú chuť. Vďaka jej hrubému obalu vydrží niekoľko mesiacov. Najlepšie chutí so škoricou či zázvorom.

Hlavné výhody:

– obsahuje omega-3 mastné kyseliny

– vynikajúci zdroj vitamínu A

Zber: od októbra do februára

8. Dyňa

Tento typ tekvice má oveľa väčšie využitie než len na halloweenske dekorácie. Jej sladká chuť a mokrá textúra je ideálna na pečenie koláčov, múčnikov a dokonca aj na puding.

Hlavné výhody:

– bohatá na draslík

– viac ako 20% odporúčanej dennej dávky vlákniny

– zdroj vitamínov B

Zber: od októbra do februára

9. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky (mimochodom, výživnejšie ako tie biele) sú výborné v pečenej forme – chutia výborne a dokonca obsahujú viac vitamínov ako pri varení.

Hlavné výhody:

– vynikajúci zdroj vitamínu A

– zdroj železa

– protizápalové účinky

Zber: od septembra do decembra

Batáty - sladké zemiaky

10. Repa

Táto zelenina je skvelou alternatívou reďkoviek a kapusty. Na zvýraznenie jej chute použi fenikel, strúhanku či hnedý cukor. Listy repy, ktoré chutia ako listy horčice, určite nevyhadzuj – sú bohaté na živiny.

Hlavné výhody:

– koreň je zdrojom vitamínu C

– listy sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, K a kyseliny listovej

Zber: od septembra do apríla

11. Granátové jablká

Toto mierne kyslé ovocie je plné prospešných antioxidantov. Jemne štipľavá šťava tvorí základ marinád a semienka sú vhodné do šalátov na zosilnenie chuti.

Hlavné výhody:

– niektoré štúdie dokázali, že šťava z granátového jablka má vyššiu hladinu antioxidantov ako červené víno

– zdroj vitamínu C a kyseliny listovej

Zber: od augusta do decembra

12. Ďatle

Toto sladké ovocie chutí perfektne spolu s duseným mäsom, na dezertoch alebo ako plnené smotanovým syrom, tvarohom či mandľami.

Hlavné výhody:

– nízky obsah tuku

– zdroj vlákniny

– zdroj draslíka

Zber: od septembra do decembra

13. Kiwi

Využi tropickú chuť tohto ovocia napríklad s jahodami, ananásovým melónom alebo s pomarančmi, ktoré dokopy zmixuješ. Spolu s ananásom môžeš vytvoriť chutné, mierne štipľavé chutney.

Hlavné výhody:

– obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč

– zdroj draslíka

– zdroj medi

Zber: od septembra do marca

14. Grapefruit

Využi kyslosť grapefruitu v kombinácii s listovou zeleninou alebo avokádom a krevetami. Taktiež sa môžeš rozhodnúť pre čerstvú šťavu bohatú na antioxidanty.

Hlavné výhody:

– obsahuje viac než 75% odporúčanej dennej dávky vitamínu C

– zdroj lykopénu

– obsahuje pektín znižujúci hladinu cholesterolu

Zber: od septembra do apríla

Nakrájaný pomaranč, mandarinka, grep a citrón

15. Mandarínky

Toto malé a sladké citrusové ovocie prináša osvieženie do každého receptu. Mandarínky sa výborne kombinujú s madľami, ďatľami a medom. Vyrobiť z nich môžeš aj delikátny dressing – na jeho výrobu ich zmixuješ s olejom, octom a zázvorom.

Hlavné výhody:

– zdroj vitamínu C

– zdroj betakaroténu

Zber: od novembra do apríla

Tak čo, s ktorými z týchto superzdravých potravín budeš posilňovať imunitu ty?

Zdieľať: