Počasie vonku je čím ďalej tým chladnejšie, my ti však prinášame alternatívy, vďaka ktorým sa určite “zahreješ”. Tieto úžasné superpotraviny majú svoju sezónu v záhrade alebo sú momentálne dostupné na trhu či v obchode. Navyše sú perfektné na varenie pošas týchto chladných jesenných večerov. Zisti, aké sú potraviny posiľňujúce imunitu!
1. Jablká
Sladké či kyslé, jablká môžeš jesť čerstvé alebo pečené v chutnom koláči. Nikdy však neodstraňuj šupku – tá obsahuje poriadnu dávku zdravých flavonoidov.
Hlavné výhody:
– sú plné antioxidantov
– jedno jablko obsahuje približne 4 gramy vlákniny.
Zber: od augusta do novembra
2. Ružičkový kel
Táto zelenina chutí jednoducho božsky. Má jemnú, mierne horkastú chuť, preto je ľahko kombinovateľná s pikantnými omáčkami alebo balzamikovým octom.
Hlavné výhody:
– 1/2 šálky obsahuje viac vitamínu K ako jeho odporúčaná denná dávka
– zdroj kyseliny listovej
– zdroj železa
Zber: od septembra do marca
3. Paštrnák
Tento rodný brat petržlenu má sladkastú orechovú príchuť. Používa sa na ochutenie ryže, zemiakov alebo ako pyré v polievkach či omáčkach.
Hlavné výhody:
– bohatý na draslík
– zdroj vlákniny
Zber: od októbra do apríla
4. Hrušky
Sladká a šťavnatá chuť robí toto ovocie čoraz viac populárnejšie. Skús ich upiecť alebo uvariť, získaš tým skvelú jedinečnú chuť.
Hlavné výhody:
– zdroj vitamínu C a medi
– jedna hruška obsahuje približne 4 gramy vlákniny
Zber: od augusta do februára
5. Kvaka
Tento kríženec repy a kapusty je populárnym hlavne vo Švédsku. Na zvýraznenie jej chuti z nej urob pyré spolu s repu a mrkvou, čím získaš sladkú polievku. Alebo ju opraž so zázvorom, medom či citrónom.
Hlavné výhody:
– zdroj vlákniny
– zdroj vitamínu C
Zber: od októbra do apríla
6. Karfiol
Sladká a jemne orechová chuť je ideálna do zimných príloh. Veľmi chutná je dusená, no môže sa tiež vymiešať do karfiolovej kaše – tú využiješ ako prílohu či pyré do polievky.
Hlavné výhody:
– prevencia proti rakovine
– fytonutrienty môžu znížiť hladinu cholesterolu
– vynikajúci zdroj vitamínu C
Zber: od septembra do júna
7. Tekvica
Narozdiel od letnej, zimná tekvica má jemnú štruktúru a jemne sladkastú chuť. Vďaka jej hrubému obalu vydrží niekoľko mesiacov. Najlepšie chutí so škoricou či zázvorom.
Hlavné výhody:
– obsahuje omega-3 mastné kyseliny
– vynikajúci zdroj vitamínu A
Zber: od októbra do februára
8. Dyňa
Tento typ tekvice má oveľa väčšie využitie než len na halloweenske dekorácie. Jej sladká chuť a mokrá textúra je ideálna na pečenie koláčov, múčnikov a dokonca aj na puding.
Hlavné výhody:
– bohatá na draslík
– viac ako 20% odporúčanej dennej dávky vlákniny
– zdroj vitamínov B
Zber: od októbra do februára
9. Sladké zemiaky
Sladké zemiaky (mimochodom, výživnejšie ako tie biele) sú výborné v pečenej forme – chutia výborne a dokonca obsahujú viac vitamínov ako pri varení.
Hlavné výhody:
– vynikajúci zdroj vitamínu A
– zdroj železa
– protizápalové účinky
Zber: od septembra do decembra
10. Repa
Táto zelenina je skvelou alternatívou reďkoviek a kapusty. Na zvýraznenie jej chute použi fenikel, strúhanku či hnedý cukor. Listy repy, ktoré chutia ako listy horčice, určite nevyhadzuj – sú bohaté na živiny.
Hlavné výhody:
– koreň je zdrojom vitamínu C
– listy sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, K a kyseliny listovej
Zber: od septembra do apríla
11. Granátové jablká
Toto mierne kyslé ovocie je plné prospešných antioxidantov. Jemne štipľavá šťava tvorí základ marinád a semienka sú vhodné do šalátov na zosilnenie chuti.
Hlavné výhody:
– niektoré štúdie dokázali, že šťava z granátového jablka má vyššiu hladinu antioxidantov ako červené víno
– zdroj vitamínu C a kyseliny listovej
Zber: od augusta do decembra
12. Ďatle
Toto sladké ovocie chutí perfektne spolu s duseným mäsom, na dezertoch alebo ako plnené smotanovým syrom, tvarohom či mandľami.
Hlavné výhody:
– nízky obsah tuku
– zdroj vlákniny
– zdroj draslíka
Zber: od septembra do decembra
13. Kiwi
Využi tropickú chuť tohto ovocia napríklad s jahodami, ananásovým melónom alebo s pomarančmi, ktoré dokopy zmixuješ. Spolu s ananásom môžeš vytvoriť chutné, mierne štipľavé chutney.
Hlavné výhody:
– obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč
– zdroj draslíka
– zdroj medi
Zber: od septembra do marca
14. Grapefruit
Využi kyslosť grapefruitu v kombinácii s listovou zeleninou alebo avokádom a krevetami. Taktiež sa môžeš rozhodnúť pre čerstvú šťavu bohatú na antioxidanty.
Hlavné výhody:
– obsahuje viac než 75% odporúčanej dennej dávky vitamínu C
– zdroj lykopénu
– obsahuje pektín znižujúci hladinu cholesterolu
Zber: od septembra do apríla
15. Mandarínky
Toto malé a sladké citrusové ovocie prináša osvieženie do každého receptu. Mandarínky sa výborne kombinujú s madľami, ďatľami a medom. Vyrobiť z nich môžeš aj delikátny dressing – na jeho výrobu ich zmixuješ s olejom, octom a zázvorom.
Hlavné výhody:
– zdroj vitamínu C
– zdroj betakaroténu
Zber: od novembra do apríla
Tak čo, s ktorými z týchto superzdravých potravín budeš posilňovať imunitu ty?
Foto: depositphotos.com
Zdroj: Health.com