Včera sme si pripravovali dve chutné zeleninové polievky na studeno, dnes si pre zmenu ukážeme jednu ovocnú a druhú zeleninovo/ovocnú. Ak si si ale nestihla prečítať včerajší článok, klikni na tento odkaz, kde nájdeš recept na gazpacho a uhorkovú polievočku. Sú veľmi jednoduché na prípravu, ale hlavne zdravé rovnako ako tieto.
Avokádová polievka
Základné suroviny
- 3 ks zrelé avokádo
- 3 PL citrónová šťava
- 1 ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 0,5 l zeleninový vývar
- 2 PL olivového oleja
- 250 ml sladká smotana
- 2 PL mandľové lupene
- 2 ks paradajok
- bazalka, soľ a mleté čierne korenie
Postup
Vyčisti si avokádo a nakrájaj ho na menšie kúsky. Avokádo pokvapkaj citrónovou šťavou. Na panvičke nechaj rozohriať olej na ktorom orestuj cibuľku s pretlačeným cesnakom. Pridaj avokádo a vývar a nechaj ho rozvariť na kašu. Po rozvarení pridaj sladkú smotanu. Okoreň čiernym korením, osoľ a pridaj bazalku. Vypni zo sporáka, v prípade potreby rozmixuj. Paradajky nechaj v horúcej vode spariť, presuň ich do studenej vody, olúp a nakrájaj na malé kocky. Mandľové lupienky popraž na panvičke nasucho. Vychladenú polievku podávaj na tanieri s pridaním paradajok a mandľových lupienok.
Jahodová polievka
Základné suroviny
- 600 g jahôd
- 2 ks pomaranč
- zázvor
- 300 g biely grecky jogurt
- 50 g mascarpone
Postup
Očistené jahody daj do mixéra spolu s vytlačenou šťavou z dvoch pomarančov a nastrúhaným zázvorom podľa chutí. Všetko spolu rozmixuj. Potom pridaj biely jogurt a ešte raz rozmiešaj. Podávaj na tanieri vychladenú s rozpolenými jahodami a lyžicou mascarpone.
Prajem dobrú chuť!