Mám pre teba inšpiráciu na tri druhy šalátov, ktoré budú podávané v pohári. Či už si zvolíš sklenený hrnček, vínový pohár na stopke, či iný servisový pohár je len na tebe. Zaujímavé je aj podávanie šalátu v malej zaváracej fľaši napríklad z detskej výživy či malých džemov. Možno sa pýtaš prečo? Pretože takéto podávanie šalátu je veľmi elegantné a krásne ukáže na stole, pretože vyniknú farby zeleniny, syru či mäska. S prestretým stolom to potom pôsobí slávnostne a s noblesou.
Krevetový šalát
- 1 ks hlávkového šalátu
- 200 g kreviet
- 150 g mini mozzarella
- 1 stonka zeleru
- soľ
- čierne korenie
- 1 PL olivový olej
Krevetky si uvar nad parou. Či už si zvolíš parný hrniec, alebo klasiku nechám na tebe. Hlávkový šalát umy a nakrájaj na drobno. Do pohára daj na spodok šalát, pridaj pár guličiek mini mozzarella a teplé krevety. Posyp na jemno nasekanou stopkou zeleru, pridaj soľ, čierne korenie a trošku olivového oleja.
Quinoa cviklový šalát
- 1 ks šalotky
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1 ks uvarená cvikla
- 200 g quinoa
- 500 g zeleninový vývar
- 1 hrsť sterilizovaný hrášok
- 100 g Feta syr
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Na panvičku si daj olivový olej a pridaj na drobno nakrájanú šalotku, tymián, cviklu a quinou. Celú zmes dochuť soľou a čiernym korením a 5 minút orestuj. Po 5 minútach pridaj zeleninový vývar. Celú zmes var 15 minút (kým quinoa nezmekne), sem-tam premiešaj. Nakoniec pridaj hrášok, posyp rozmrveným Feta syrom. Podávaj v pohároch buď teplé, alebo vychladené. Ak by si sa chcela dozvedieť viac o tom čo je quinoa a aká je zdravá klikni na tento odkaz.
Rukolový šalát s ančovičkami
- 1 hrsť rukoly
- 8 ks cherry paradajky
- parmezán
- ančovičky podľa chuti
- citrónová šťava
- soľ
Rukolu a paradajky umy. Paradajky nakrájaj na drobné kocky. Na spodok pohára daj rukolu a pridaj lyžicu-dve paradajok. Paradajky s rukolou pokvapkaj citrónovou šťavou, olivovým olejom a posyp troškou soli. Pridaj ančovičky podľa chuti a navrch postrúhaný parmezán.
Dúfam, že sa ti dnešné recepty páčili. Ak áno nezabudni ich zdieľať a hlavne pripraviť ich aj doma :)
Prajem dobrú chuť!