Sviečková plnená špargľou

Hovorí sa, že je kráľovná zeleniny. Ide o rastlinu z ktorej vychádzajú z drevitého koreňa krehké dužinaté výhonky, známe pod názvom špargľa. V minulosti bola využívaná ako liek pod názvom ASPARAGUS OFFICINALIS. Konzumovala sa v surovom stave, neskôr sušená a potom varená. Pestuje sa skoro na celom svete. Dnes vieme, že špargľa pomáha pri bolesti zubov, či liečbe rakoviny. Konzumovaním zistíš, že je močopudná (éterické oleje- kyselina asparaginová). Taktiež prečisťuje krv. Je ľahko stráviteľná a využívaná pri diétách. Čo je možno pre niektorých zaujímavé, známa je aj ako afrodiziakum.

Čerstvosť špargle poznáš podľa povrchu. Je lesklá a pri stlačení v mieste rezu je šťavnatá.Ak by si ich trela o seba, vydávajú vŕzgavý zvuk. Skladuje sa v chlade a výhonky by mali byť obalené vo vlhkej utierke. Najlepšie urobíš, ak ju nebudeš dlho v chladničke skladovať, pretože je najchutnejšia čerstvá. Špargľu treba pred varením umyť, od hlavičky smerom dole olúpať (veľmi tenko) a hlavičky nechať také aké sú.

Poďme si teda ukázať dnešný recept na sviečkovú plnenú špargľou.

Čo budeš potrebovať?

  • 24 ks špargle
  • sójovú omáčku
  • 4 lyžice cukru
  • 600 g sviečkovej
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Ako na to?

  1. Do hrnca si priprav vodu, ktorú si osolíš. Priveď ju do varu a vlož do nej 24 ks špargle, ktoré si si nakrájala na 8 cm dĺžku.
  2. Po 1 minúte ich vyber, pretože chceme, aby ostali pekne chrumkavé a ihneď ich vlož do vody s ľadom. Tak si udržia krásnu farbu.
  3. Priprav si omáčku. V malej miske si rozmiešaj sójovú omáčku s cukrom až dovtedy, kým sa ti cukor nerozpustí. Polovičku si odlož nabok. Tá sa bude používať pri samotnom podávaní.
  4. Sviečkovú si nakrájaj na 7 mm plátky. Vyklep ich na tenko. Plátky nožom zarovnaj na rozmer cca. 5 x 10 cm. Tak to robia aj v Japonsku :)
  5. Priprav si grilovaciu panvičku a zohrej na nej olivový olej. Plátky sviečkovej namoč do omáčky, okoreň ich čiernym korením, osoľ a polož do stredu špargľu. Kto chce, môže si dať aj 2-3 ks.  Zroluj ju do mäska tak, aby špargľa z koncov prečnievala.
  6. Závitky ogriluj na panvičke z každej strany, pričom ich potieraj omáčkou.
  7. Hotovo! Podávaj so sójovou omáčkou.

TIP: Do mäska nemusíš dávať len špargľu. Ak máš rada šalotku, nakrájaj ju na pásiky a čerstvú ju pridaj ku špargli. Potom zroluj. Chutná výborne.

Na obrázku sa použilo len nakrájané mäsko (nie je vyklepané). Takže žiadny strach. Tvoje závitky budú tenšie a užšie. Ak chceš mať závitky ako na obrázku, mäsko nakrájaj na 7 mm. Dbaj, aby sa ti pri grilovaní prepiekli.

Prajem dobrú chuť.

 

Avatar
  •  

Začni s našimi online kurzami ešte dnes

-41%
Novinka
-90%
-63%
Nové

Pozri si naše najnovšie články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}