Konečne je tu sezóna na medvedí cesnak. Ja osobne ho zbožňujem :) Možno nevieš, ale rastie len dva mesiace v roku. Začína rásť na začiatku apríla. Nájdeš ho väčšinou na vlhkých miestach v lese. Medvedí cesnak detoxikuje a dezinfikuje organizmus. Určite ho nesuš, pretože stratí všetky účinky. Niektorí ľudia si ho nazbierajú a dajú do mrazničky, aby ho mohli použiť počas celého roka.
Prečo by si ho mala zaradiť do jedálnička?
- prečisťuje obličky a močové cesty
- optimalizuje krvný tlak a cirkuláciu krvi
- zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
- používa sa pri ženských chorobách
- pozitívne pôsobí na žalúdok a črevá
- POZOR FAJČIARI ! zmierňuje problémy s dýchacími cestami a čistí pľúca a priedušky
Ako si ho pripraviť?
- VYSKÚŠAJ STERILIZOVAŤ.
Čo budeš potrebovať? listy medvedieho cesnaku, soľ a kyselinu citrónovú.
Ako na to? Listy cesnaku si pokrájaj na drobno. Do 1 litra vody daj 2 lyžice soli a 2 lyžice kyseliny citrónovej a nechaj prevariť. Listy cesnaku natlač do fliaš a zalej vychladeným nálevom. Sterilizuj 10 minút pri 85 st. Hotové fľašky ulož na tmavé miesto.
- PRIPRAV SI PESTO
Čo budeš potrebovať? zväzok medvedieho cesnaku, 1,5 dl olivového oleja, 3 hrste kešu orieškov, hlavička cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 šálka strúhaného parmezánu.
Ako na to? Medvedí cesnak umy a poriadne osuš. Kešu oriešky si nasucho popraž na panvici a nechaj vychladnúť. Cesnak očisti nechaj v celku a parmezán postrúhaj na strúhadle. Vezmi si mixér a pridaj doň nakrájaný medvedí cesnak a oriešky. Mixuj a postupne pridávaj cesnak, soľ, korenie, parmezán a olej kým nie je všetko krásne rozmixované a jemné. Hotové PESTO daj do pripravených fliaš a do chladničky. Určite si časť z dávky môžeš nechať zamraziť.
- TINKTÚRA (LIEHOVÝ VÝŤAŽOK)
Ako na to? Na drobno nakrájaný cesnak daj do fľaše. Zalej ho 38-40 % ražným, alebo ovocným destilátom (liehom) a na 14 dní polož na teplé slnečné miesto. Hotový extrakt sa užíva 2 krát denne po 10 – 30 kvapiek minimálne jeden mesiac. Zapíja sa vodou, alebo čajom.
Tento výťažok sa využíva pri ochoreniach dýchacieho a tráviaceho systému. Pravidelným užívaním si zlepšíš krvný obeh, zmierňuje bolesť hlavy a posilní celý imunitný systém.
Dnešný RECEPT: Rizoto s medvedím cesnakom, avokádom a baby špenátom.
Čo budeš potrebovať na 2 porcie?
- 140 g ryže
- 15 g cesnaku
- 30 g cibule
- 100 ml bieleho vínka
- 120 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 100 g baby špenátu
- 80 g avokáda
- 20 g parmezánu
- olivový olej, soľ
- 20 g masla
POSTUP – PRÍPRAVA
- Ako prvé si uvaríš ryžu. Na oleji opraž cibuľku a pridaj na tenko pokrájaný cesnak. Vsyp ryžu a orestuj ju. Podlej bielym vínkom . Nechaj vyvariť a zalej vývarom, alebo vodou. Ja ale odporúčam vývar! Ryžu si sleduj, sem-tam ju premiešaj. V prípade, že ryža nie je ešte uvarená a má málo vývaru, pridaj vývar a miešaj kým ryža nebude mäkká.
- Medvedí cesnak a baby špenát nakrájaj na drobno. Vmiešaj do hotovej horúcej ryže.
- Vyber maslo z chladničky pridaj ho do ryže, aby nabralo hodvábnu konzistenciu.
- Na záver do rizota primiešaj soľ podľa chutí, na kocky pokrájané avokádo a navrch posyp nastrúhaný parmezán.
- Hotovo!
Verím, že ti bude chutiť! Prajem dobrú chuť!