Akcia čoskoro končí

Poznáš medvedí cesnak? Ako ho pripraviť? Vyskúšaj si so mnou uvariť rizoto s medvedím cesnakom, avokádom a baby špenátom

Zdieľať:

Rizoto s medvedím cesnakom

Konečne je tu sezóna na medvedí cesnak. Ja osobne ho zbožňujem :) Možno nevieš, ale rastie len dva mesiace v roku. Začína rásť na začiatku apríla. Nájdeš ho väčšinou na vlhkých miestach v lese. Medvedí cesnak detoxikuje a dezinfikuje organizmus. Určite ho nesuš, pretože stratí všetky účinky. Niektorí ľudia si ho nazbierajú a dajú do mrazničky, aby ho mohli použiť počas celého roka.

Prečo by si ho mala zaradiť do jedálnička?

  • prečisťuje obličky a močové cesty
  • optimalizuje krvný tlak a cirkuláciu krvi
  • zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
  • používa sa pri ženských chorobách
  • pozitívne pôsobí na žalúdok a črevá
  • POZOR FAJČIARI ! zmierňuje problémy s dýchacími cestami a čistí pľúca a priedušky

Ako si ho pripraviť? 

  • VYSKÚŠAJ STERILIZOVAŤ.

Čo budeš potrebovať? listy medvedieho cesnaku, soľ a kyselinu citrónovú.

Ako na to? Listy cesnaku si pokrájaj na drobno. Do 1 litra vody daj 2 lyžice soli a 2 lyžice kyseliny citrónovej a nechaj prevariť. Listy cesnaku natlač do fliaš a zalej vychladeným nálevom. Sterilizuj 10 minút pri 85 st. Hotové fľašky ulož na tmavé miesto.

  •  PRIPRAV SI PESTO

Čo budeš potrebovať? zväzok medvedieho cesnaku, 1,5 dl olivového oleja, 3 hrste kešu orieškov, hlavička cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 šálka strúhaného parmezánu.

Ako na to? Medvedí cesnak umy a poriadne osuš. Kešu oriešky si nasucho popraž na panvici a nechaj vychladnúť. Cesnak očisti nechaj v celku a parmezán postrúhaj na strúhadle. Vezmi si mixér a pridaj doň nakrájaný medvedí cesnak a oriešky. Mixuj a postupne pridávaj cesnak, soľ, korenie, parmezán a olej kým nie je všetko krásne rozmixované a jemné. Hotové PESTO daj do pripravených fliaš a do chladničky. Určite si časť z dávky môžeš nechať zamraziť.

  •   TINKTÚRA (LIEHOVÝ VÝŤAŽOK)

Ako na to? Na drobno nakrájaný cesnak daj do fľaše. Zalej ho 38-40 % ražným, alebo ovocným destilátom (liehom) a na 14 dní polož na teplé slnečné miesto. Hotový extrakt sa užíva 2 krát denne po 10 – 30 kvapiek minimálne jeden mesiac. Zapíja sa vodou, alebo čajom. 

Tento výťažok sa využíva pri ochoreniach dýchacieho a tráviaceho systému. Pravidelným užívaním si zlepšíš krvný obeh, zmierňuje bolesť hlavy a posilní celý imunitný systém.

Dnešný RECEPT: Rizoto s medvedím cesnakom, avokádom a baby špenátom.

Čo budeš potrebovať na 2 porcie?

  • 140 g ryže
  • 15 g cesnaku
  • 30 g cibule
  • 100 ml bieleho vínka
  • 120 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 100 g baby špenátu
  • 80 g avokáda
  • 20 g parmezánu
  • olivový olej, soľ
  • 20 g masla

POSTUP – PRÍPRAVA

  1. Ako prvé si uvaríš ryžu. Na oleji opraž cibuľku a pridaj na tenko pokrájaný cesnak. Vsyp ryžu a orestuj ju. Podlej bielym vínkom . Nechaj vyvariť a zalej vývarom, alebo vodou. Ja ale odporúčam vývar! Ryžu si sleduj, sem-tam ju premiešaj. V prípade, že ryža nie je ešte uvarená a má málo vývaru, pridaj vývar a miešaj kým ryža nebude mäkká.
  2. Medvedí cesnak a baby špenát nakrájaj na drobno. Vmiešaj do hotovej horúcej ryže.
  3. Vyber maslo z chladničky pridaj ho do ryže, aby nabralo hodvábnu konzistenciu.
  4. Na záver do rizota primiešaj soľ podľa chutí, na kocky pokrájané avokádo a navrch posyp nastrúhaný parmezán.
  5. Hotovo!

Verím, že ti bude chutiť! Prajem dobrú chuť!

Zdieľať: