Nie nie, nebudeš potrebovať olej, ani nijaký iný tuk. Priprav sa na to, že tieto placky sa budú pekne piecť v rúre a určite sú zdravším variantom ako tie, ktoré sa topia v oleji.
Obsahujú samé zdraviu prospešné ingrediencie a u nás doma chutia všetkým. Cuketa sa radí medzi tekvice a ako určite vieš má rôzne farby. Verím, že poznáš veľa postupov ako ju pripraviť či už na sladko do koláčov, alebo ako prívarok i polievku. Odo mňa to nebude jediný recept ktorý ti predstavím, pretože ju pripravujem na 100 spôsobov :)
Obsahuje až 91% vody, málo kalórií, veľa vitamínu C, B6, draslík, vitamín K, riboflavín a nesmieme zabudnúť ani na dôležitú vlákninu. Dám ti dobrú radu. Ak nemusíš cuketu zbytočne nelúp! Šupka z mladých cukín obsahuje najviac vitamínov a zdraviu prospešných látok. Staršie cukety ti samozrejme odporúčam olúpať a vnútro vydlabať preč. Istotne už povrch nebude chutný a myslím, že aj dosť tvrdý.
Cuketa je osvedčená i pri diétách. Pomáha k lepšiemu tráveniu s čím sú spojené ďalšie procesy. Odporúčam ju zaraď do tvojho jedálnička :)
Na dnes si spolu pripravíme cuketové placky. Čo budeš potrebovať?
- 1 cuketu
- ovsené vločky (pomere 1:1 k cukete)
- 2 vajíčka
- 2 -3 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľka
- majoránku
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy:
- Ak máš mladú tekvicu nelúpaj ju. Poriadne ju umy a nastrúhaj na strúhadle. Cuketa obsahuje veľa vody ako som už spomenula. Tým že ju osolíš pustí vodu. Po 5 minútach ju sceď a poriadne vyžmýkaj. Je to dôležité, aby sa pri pečení všetko spolu spojilo a neobsahovalo veľa vody.
- Cesnak popuč a cibuľku nakrájaj na jemno. Pridaj ku postrúhanej cukete.
- Do misky si priprav ovsené vločky. Spoj ich s cuketou. Pridaj všetky ostatné ingrediencie (vajíčka, majoránku, soľ a čierne korenie) a poriadne premiešaj.
- Rúru si vyhrej na 180 stupňou.
- Pekáč si vytri maslom, aby sa ti placky nepripálili zo spodu.
- Vytvaruj si malé placočky a daj do rúry piecť na cca 15-20 minút.
- Mojím pravidlom je: sleduj si rúru. Pretože každá pečie inak a nik predsa nechce jesť pripálené placky :)
Ako si si mohla všimnúť, recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. O ovsených vločkách sme si už písali. Ak ťa zaujíma na čo všetko sú dobré a prečo ich jesť, klikni si na názov a dozvieš sa o nich viac. Stránka ti ponúkne aj recept.
Placky sú upečené. Na záver ti dám dobrý TIP.
TIP: Navrch placky sa veľmi hodí zmiešaná ricotta s troškou olivového oleja a šťavy z citrónu ochutená soľou a čiernym korením. Môžeš pridať bazalku, timián či pažítku.
Čo je RICOTTA? Je to čerstvý syr bohatý na proteíny. Využíva sa v kuchyni pripravený na sladko i na slano. Obsahuje nízku hodnotu tukov ak do RICOTTY nebola pridaná smotana.
A teraz mi už nič nezostáva, iba ti popriať DOBRÚ CHUŤ :)