Akcia čoskoro končí

RECEPT: Vychutnaj si raňajkový melónový MIX

Zdieľať:

Melónový mix

Asi ti nemusím hovoriť, aké dôležité je raňajkovať. Poznám veľa ľudí, ktorí si myslia, že keď nebudú raňajkovať a siahnu až po obede, do tela príjmu menej kalórií. Všetko je v hlave ako sa vraví, ale opak je pravdou. Jediné čo si spôsobia je to, že ich telo bude pracovať len s tou energiou a zásobou čo má a na obed si uloží energiu z jedla vo forme tuku. Občas sa nad tým zasmejem, pretože FAKT na ktorý zabúdajú je ten, že z rána nenaštartujú metabolizmus a spaľovanie. Naše telo nemá žiadnu energiu a asi mi dáš za pravdu, že s prázdnym žalúdkom čakať na obedňajší čas nie je veľmi príjemné a veľa krát spôsobí nevoľnosť. Stojí to však za to? Veď v dnešnej dobe je toľko alternatív vybrať si niečo zdravé, chutné a ľahké. A kto si povie, že nemá čas na raňajky, klame len sám seba. Poznám recepty, kde si raňajky môžeš predpripraviť aj deň – dva dopredu.

Skús to dneska so mnou troška netradične. Základ tohto zdravého MIXU bude tvoriť žltý melón.  Veľa krát ma navnadí si niečo ,,zdravé,, pripraviť, keď mám aké také znalosti, čo všetko mi táto potravina môže dať.

V HLAVNEJ ÚLOHE MELÓN :)

Ako určite poznáš, na našom trhu sa často objavujú dva druhy melónu. Prvý je tzv. melón vodový a ten druhý, ktorý budem používať v recepte je melón žltý tzv. medový (honeydew).

Pôvodom sú z Ázie a Južnej Afriky. Sú z čeľade tekvicových  a možno nevieš, že je to zelenina. Obsahuje až 85% vody a 15% tvoria minerálne látky a vitamíny ako A, C, B, B3, B7, draslík, vápnik a mnoho ďalších. Pomáhajú pri chudnutí (podporuju trávenie), zlepšujú imunitu (vďaka vitamínu C), urýchľujú spaľovanie (metabolizmus), udržiavajú zdravé cievy a zrak, znižujú vysoký krvný tlak a cholesterol. Melón medový je veľmi bojovník proti tvorbe kŕčových žíl.

TIP: Opražené jadierka chutia výborne a obsahujú vlákninu. Výborná náhrada miesto slaných lupienok :)

Čo potrebuješ na melónový MIX?

  • 300 g žltého melónu
  • 200 g uhorky
  • 400 ml čaju
  • 20 g zázvoru
  • 5 lyžičiek medu
  • 400 ml kefíru
  • mäta

Postup prípravy:

Zalej si 1 vrecúško zeleného čaju a pridaj doň nakrájanú čerstvú mätu. Čaj nechaj vyluhovať, aby bol dostatočne silný. Nakrájaj si uhorku na kolieska. Žltý melón si olúp, vyčisti od semienok a pokrájame na kocky. V tomto recepte je veľmi dôležité, aby bol žltý melón dozretý, vtedy bude nápoj naozaj chutný. Zázvor si nastrúhaj na strúhadle. Teraz si priprav misku. Daj do nej uhorky, melón, zázvor, med, a pripravený vyluhovaný čaj.

Pridaj 400 ml kefíru a všetko to spolu rozmixuj na nápoj. Ja to podávam v pohári spolu s kúskom žltého melónu na ozdobu. Výborne to vyzerá aj vo vydlabanom zelenom melóne spolu so slamkami.

Na zdravie :)

TIP: Zrelý melón má uschnutú a zatočenú stopku a ak ho zatlačíš rukami mal by praskať. 

Zdieľať: