Akcia čoskoro končí

RECEPT: Cibuľová polievka podávaná po zapečení. Prečo ju francúzi konzumujú po oslavách?

Zdieľať:

Cibuľová polievka

Už si počula o cibuľovej polievke ktorú zapekáš v rúre? Túto polievku som prvý krát ochutnala v talianskej reštaurácií v Nemecku a je skutočne výborná. Jedinou nevýhodou bolo to, že keď som ju chcela chytro zjesť nedalo sa. Podáva sa priamo z rúry, čiže je strašne horúca a ako sa vraví, na dobré sa čaká dlho a to platí aj tu :)

Všeobecne cibuľová polievka je francúzskeho pôvodu. Mala by konzumenta poriadne zohriať a môže sa podávať z bujónovej šálky.

ZAUJÍMAVOSŤ: hovorí sa, že recept vymyslel ešte kráľ Ludovít XV keď ho v noci prepadol hlad a šiel do kuchyne. Zmiešal suroviny, ktoré tam našiel (cibuľu, maslo, šampanské) a z toho vytvoril francúzsku cibuliačku. 

Vo Francúzku sa servíruje na konci večera po pití alkoholických nápojov, aby si ,,oslávenci,, pomohli zo zažívaním a prebrali sa. Pijú ju z bujónovej šálky.

Možno netušíš, ale len 1 cibuľa denne dokáže detoxikovať pečeň a vylúčiť odpadové látky z tela. Má štipľavú arómu. Najlepšie to zistíš pri jej krájaní. Zo všetkých látok obsahuje najviac allicínu, ktorý ma protizápalové a protiplesňové účinky.  Vie spomaliť rozklad inzulínu a predlžiť jeho účinok v tele, preto je výborná pre diabetikov.

Čo budeš potrebovať?

  • 350 gramov cibule
  • 3 lyžice masla
  • 1 lyžička múky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • soľ
  • tmavú bagetku
  • 100 g Emmentalu

Cibuľová polievka

Poď na to:

  1.  Všetku cibuľu si očisti a nakrájaj na menšie kúsky. Najlepšie ak sú cibuľky malé na polovicu, ak väčšie na štvrtiny.
  2. Zober si hrniec a daj doň maslo. Nechaj rozpustiť a pridaj pokrájané kúsky cibule.
  3. Cibuľku si nechaj pekne popražiť. Správnu farbu má vtedy, keď bude hnedá – karamelová. Trvá to asi 10 minút.
  4. Cibuľu popraš múkou a trošička premiešaj cca 1 minútu.
  5. Do tejto zmesi vlej vývar. V tomto recepte použiješ hovädzí, presne tak isto ako to robia Francúzi.
  6. Do polievky dodaj bobkový list a podľa chuti dosoľ.
  7. Cibuľovú polievku by si mala dusiť 20 – 30 minút.
  8. Bagetky si nakrájaj na 2 – 3 cm hrúbku, pokvapkaj olivovým olejom a nechaj ich v rúre opiecť na cca 150 stupňov do chrumkava.
  9. Ak máš hotovo, polievku prelej do zapekacieho riadu – misiek, na vrch polievky daj opečenú bagetku a postrúhaj syr.
  10. Vlož do vyhriatej rúry a už len nechaj syr zapiecť.
  11. Hotovo!

Polievočka je urobená. Môžeš podávať :)  

Cibuľová polievka

Zdieľať: