Pred pár dňami som robila moju prvú raw tortu. Kedže bola prvá, tak som postup nenatáčala, pretože som si nebola istá, či sa mi vydarí. Teraz trochu ľutujem, že recept nie je zdokumentovaný v podobe video návodu. Ale určite to nebola moja posledná raw torta, takže sa môžete tešiť aj na video návod. Tento krát to bude iba recept s fotkou pre inšpiráciu.

Ak neviete čo je to raw torta, tak to v krátkosti vysvetlím. Ide o tortu, ktorá sa nepečie. Raw torty sú väčšinou aj vegánske, pretože neobsahujú vajcia, mlieko, med ani iné produkty zvierat. Raw torty obsahujú hlavne veľa ovocia a orechy. Najčastejšie sa používajú datle, pretože sú sladké a majú pevnú kozistenciu, takže sa z nich dá vytvoriť hmota, ktorá slúži ako korpus.

Výhoda je, že tieto torty sú vhodné pre ľudí, ktorí majú alergiu na lepok alebo laktózu.

Raw torta je síce čisto prírodná, na druhej strane je to dosť sacharidová záležitosť a kalorická bomba. Ale tak povedzme si úprime, to sa od torty očakáva :-)

RECEPT

Budeš potrebovať: 

Korpus

  • 1 šálka medjool datlí,
  • 1 šálky mandlí.

Čokoládový krém

  • 1 šálka medjool datlí,
  • 3/4 šálky vody,
  • šťava z 1/2 citrónu,
  • 1/4 šálky kakaa,
  • 2 lyžice mandľového masla,
  • 2 lyžice kokosového oleja (lisovaný za studena),
  • 2 lyžice javorového sirupu,
  • štipka soli.

Na dozdobenie

  • čerstvé jahody,
  • mandle,
  • lístky mäty.

Postup:

  1. 1 šálku datlí a 1 šálku mandlí rozmixuj v mixéri, kým sa nespoja a nevytvoria cesto. Odporúčam cesto rozváľať a vložiť do formy, tak aby si vytvorila vysoké okraje.
  2. Rozmixuj 1 šálku datlí s 3/4 šálky vody, pridaj šťavu z polovičky citrónu, 1/4 šálky kakaa, 2 lyžice mandľového masla, 2 lyžice kokosového oleja, 2 lyžice javorového sirupu a štipku soli. Tento čokoládový krém je na nerozoznanie od klasického, ochutnaj a uvidíš. Nalej ho do korpusu a daj do chladničky na noc alebo na 6-12 hodín.
  3. Ráno už len umy jahody a nadekoruj na vrch torty. Ja som pridala ešte aj lístky mäty a mandle.

Keď máš tortu hotovú, tak ju niekomu daruj alebo si ju vychutnaj s blízkymi. Hlavne ju treba rýchlo zjesť, kým je čerstvá :-) 

 

Pridaj svoj komentár: