Leto sa oficiálne skončilo a je tu jeseň. Suchý vzduch, jasné noci, ponuré dni a nával zmien. Obdobie, ktoré podnecuje kreativitu (či v móde, kuchyni alebo fotografiách), ale na druhej strane na nás číha vyhorenie a často zbytočné prechladnutie. Všetkým negatívnym aspektom tohto jesenného obdobia sa môžeme vyhnúť, ak naše doteraz zabehnuté letné tempo odložíme a nastavíme si správny jesenný jedálniček. Prišiel čas prispôsobiť a upraviť denný režim novému farebnému a na chuť bohatému obdobiu, aby si hladko a bez chorôb prešla do chladnejších dní.

Posun od leta k jeseni je citlivý na zmeny, s ktorými sa telo musí vysporiadať. Určite si už niekedy pocítila, že ti častejšie praskajú pery, okolo nosa sa objavujú suché začervenania, nekonečné kýchanie, únava a celková náladovosť a samozrejme ten pocit uzimenia. Okrem toho je zmena sezóny zásadná pre zmeny v imunitnom systéme a zdravie tráviaceho systému, ktoré výrazne ovplyvňuje našu chorobnosť a celkové prežívanie. Tu sú moje tipy pre teba ako prejsť na jeseň s plným žalúdkom sezónnych potravín a nebyť otrávenou z nudného jesenného jedálnička.

Mandle

Síce sa už teraz môže zdať, že ide o bežnú celoročnú potravinu, tak mandle sú práve jesennou záležitosťou. Majú vysoký obsah vitamínu E, predstavujúceho dôležitú súčasť zdravého imunitného systému. Ďalej obsahujú veľa zdravých tukov, vlákniny, bielkovín a ďalších mikroživín, ako je horčík. Zdravotnými výhodami mandlí je zníženie hladiny cukru v krvi, zníženie krvného tlaku a zníženie hladiny cholesterolu. Môžu tiež zmierniť hlad a podporiť zdravé chudnutie. Ak chcete ozvláštnenie, odporúčam vyskúšať mandľové mlieko ako náhradu mlieka za bežné mlieko, napríklad pri príprave ovsenej kaše.

Jesenný jedálniček

Cesnak

Pre niektorých aromatický alergén, pre druhých nevyhnutnosť fungovania v kuchyni. Jeho benefity sú priam až zázračné, obzvlášť v surovej forme. Surový cesnak môže výrazne znížiť krvný tlak, je skvelou prísadou do kávy (naozaj) a je prírodným antibiotikom na plesne a vírusy na koži. Spracovanie ničí väčšinu týchto zdravotných výhod, preto sa vyhni používaniu cesnakového prášku či granúl, ak sa v nadchádzajúcich chladných dňoch snažíš byť o krok pred chrípkou. Ale nezabúdaj, aby si ho používala s mierou nakoľko patrí medzi ťažšie potraviny.

Jesenný jedálniček

Slnečnicové semená

Slnečnicové semená obsahujú vitamín E, čo je silný antioxidant, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii a udržiavaní imunitného systému (obľubujeme ho aj v našej beauty rutine). Štvrtina šálky slnečnicových semienok obsahuje viac ako 80% denného odporúčaného množstva vitamínu E. Slnečnicové semienka majú tiež vysoký obsah selénu, ktorý je vynikajúci na podporu zdravia kardiovaskulárneho systému a štítnej žľazy.

Citrusové plody

Citróny, pomaranče, grapefruity a limetky používame celý rok, čo je výborné, nakoľko majú vysoký obsah vitamínu C, aj preto im ostávame verné v chladných mesiacoch. Verí sa, že vitamín C zvyšuje v tele produkciu bielych krviniek bojujúcich proti infekcii. Vitamín C, inak známy ako kyselina askorbová, je rozpustný vo vode. Výsledkom je, že ľudské telo neukladá vitamín C. Aby si predišla ochoreniu je potrebné do stravy zaradiť potraviny s vysokým obsahom vitamínu C alebo budeš užívať doplnok vitamínu C. Pomaranče sú pre tento účel ako stvorené! V neskorších mesiacoch bude lepšie jesť mandarínky, ktoré majú sezónu okolo Vianoc.

Citrusy

Granátové jablko

Výskum ukázal, že starovekí Egypťania mali právo používať toto biblické ovocie na liečbu infekcií. Extrakt z granátového jablka môže telu výrazne pomôcť v boji proti rôznym vírusom, vrátane nepríjemnej chrípky. Šťava z granátového jablka je skvelý spôsob, ako konzumovať antioxidanty, ak nemáš čas na samotné lúpanie tejto dobroty.

Zázvor

Stále mnohými neobjavené čaro tejto suroviny. Zázvor má vysoký obsah antioxidantov a je výborný pri nevoľnosti a vracaní vrátane rannej nevoľnosti. Namáčanie lúpaného zázvoru v horúcej vode na prípravu jednoduchého čaju je chutný a zdravý spôsob, ako priamo absorbovať výživové hodnoty zázvoru. Existujú tiež dôkazy, že zázvor je účinný proti svalovej bolesti vyvolanej cvičením, neočakávaj okamžitý účinok, ale znižuje každodennú progresiu bolestivosti svalov. Zaradenie zázvoru do stravy v akejkoľvek z jeho mnohých foriem je skvelým spôsobom, ako predchádzať chorobám v nadchádzajúcej zime.

Jesenný jedálniček

Tekvica

Tekvica má vysoký obsah antioxidantov a je známa mnohými preventívnymi vlastnosťami. Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, krvný tlak, hladinu cholesterolu a kondíciu kostí. Obsahuje vitamín A, ktorý chráni oči pred šedým zákalom a degeneráciou. Vitamín C zase pomáha pokožke udržať jej elasticitu. Dokonca aj z tekvicových jadierok vieš vyťažiť mnoho. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín.

Výborná Hokkaido polievka

Jednou z mojich najobľúbenejších polievok je táto, uvarená z tekvice HOKKAIDO. V teplých mesiacoch si ju varievam často a poviem ti, že chutí aj chlapom v rodine a to už je čo povedať. Vieme predsa, že chlapi sú veľmi prieberčiví a keď nie je mäso na večeru či na obed, veľmi sa do jedla nehrnú.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg tekvica Hokkaido
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks zemiaky
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 150 ml mlieko
  • alebo bujón zeleninový vývar
  • štipka morská soľ
  • štipka čierne korenie
  • 3 PL olivový olej
  • pár lístkov bazalka

Ako na to

Priprav si hrniec do ktorého daj zohriať olivový olej. Nakrájaj si cibuľku a troška ju na oleji orestuj. Ak je orestovaná, pridaj ku nej očistenú mrkvu, zemiačky a tekvicu nakrájanú na malé kúsky. Takto to 5 minút sem-tam miešaj, kým zeleninka nepustí svoju šťavu. Zeleninku zalej vývarom tak, aby ním bola celá prekrytá. Ak nemáš vývar, môžeš použiť použiť bujón s vodou. Pridaj soľ, čierne korenie a bazalku podľa chuti. Var dovtedy, kým všetka zeleninka nebude mäkká.

Odstav zo šporáka a do polievky pretlač 2 strúčiky cesnaku. Vezmi ponorný mixér a rozmixuj zeleninku. Pridaj mlieko (odporúčam si odsledovať množstvo, aby polievka nebola veľmi riedka) premiešaj a daj späť na šporák zovrieť. Polievočka musí byť krémovo hustá. Ochutnaj, poprípade dochuť soľou, alebo čiernym korením. Snaž sa ale zachovať chuť mrkvy a tekvice.

A je to! Nič zložité však. Môžeš podávať s tekvicovými jadierkami a balzamikom.

Samozrejme, potravín na podporu imunity je omnoho viac, tak sa neboj a experimentuj, skúšaj a objavuj aj kulinárske skvosty jesene. Nielenže oživíš svoj jesenný jedálniček, ale si aj pomôžeš ostať vo forme a bez chorôb.

Ak sa zaujímaš o blahodárne účinky vybraných potravín, v našej knihe Čas na DETOX • Ako si upratať vo svojom tele, aby si sa vždy cítila skvele nájdeš 35 surovín, ktoré prispejú k lepšiemu fungovaniu tvojho organizmu.

Zdroje

https://www.popsugar.co.uk/fitness/fall-foods-that-boost-your-immune-system-47709576?utm_medium=redirect&utm_campaign=US:SK&utm_source=www.google.com

https://www.sydneymarkets.com.au/blog/articles/2020/04/29/7-immune-boosting-autumn-fruits/

DANKA
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}