S pojmom vegánstvo sa v našich životoch stretávame čoraz častejšie. Obchody sa plnia produktmi s označením „vegan“, ponuka reštaurácií sa rozširuje o vegánske jedlá a mnohé domáce aj zahraničné celebrity či influenceri zo sociálnych sietí prechádzajú na tento spôsob života. Existuje mnoho motívov stať sa vegánom, malo by byť hlavne cestou, ako sa stať zdravším, ako byť lepším k zvieratám a planéte. V dnešnom článku nájdeš 3 superchutné vegánske recepty od šikovnej Žofi známej ako Fulla_food. Tak poďme na to.

Vegan krémové cestoviny s pečenou paprikou, cícerom a hummusom

Tieto cestoviny sú proteínová bomba a extra lahodná! Potešia všetkých vegánov, ale aj tých, ktorým robia ťažkosti mliečne produkty, no obľubujú krémové cestoviny a hľadajú alternatívy, ako ich pripraviť bez mlieka. Hummus je známa výživná cícerová nátierka, plná bielkovín a vitamínov aj vďaka tahini paste (sezam rozomletý na jemný krém), ktorá je bohatá na minerály, najmä vápnik. Hummus sa dá kúpiť v obchode, alebo pripraviť doma. Domáci je vždy naj! Môžete ho použiť ako pomazánku na pečivo, k zelenine ako dresing, alebo na cestoviny, atď… využitie je nespočetné, ako aj možnosti príchutí hummusu. Tak môžete mať zakaždým nové a výživné jedlo.

vegánske recepty

Čo budeme potrebovať

  • cestoviny (ideálne celozrnné/cícerové/strukovinové, alebo iné, s vyšším obsahom proteínu)
  • 1 menšia konzerva cíceru
  • 2 podlhovasté červené papriky (kápie)
  • olivový olej
  • soľ, korenie, mletý kmín, zmes bylín
  • hummus (kupovaný alebo doma vyrobený) – > DOMÁCI PAPRIKOVÝ HUMMUS: 1 menšia konzerva premytého cíceru, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 1 a 1/2 PL tahini pasty, šťava z 1 citróna, 1 ČL soli, 1 ČL mletej papriky, 3 PL olivového oleja, 1 PL paprikovej pasty

Ako na to

Premytý cícer spolu s paprikou nakrájanou na hrubšie krúžky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dobre polejeme olivovým olejom, posypeme soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Poriadne spolu premiešame a pečieme do zlatista pri 210°C cca 15-20 min tak, aby mal cícer zlatohnedý nádych a bol chrumkavý. Uvaríme cestoviny a pripravíme hummus. Ak ste sa rozhodli robiť si vlastný hummus, všetky ingrediencie na hummus spolu poriadne zmixujeme v blenderi na hladký krém, ktorý následne primiešame do čerstvo uvarených cestovín. Nakoniec servírujeme s upečeným cícerom a paprikou. Povrch môžeme pokvapkať citrónom.

Šalát natural

V záhradke už zbierame hlávkový šalát a špenát v plnom prúde, preto táto príloha u nás nesmie chýbať takmer ku každému jedlu. Listová zelenina patrí k najzdravším druhom zeleniny. Práve kombinácia hlávkového šalátu a špenátu je bohatá na železo, vitamíny C, A, E. Tiež majú veľmi pozitívne účinky na imunitu, trávenie a znižujú únavu. Táto jednoduchá zálievka im navyše dodá skvelú chuť.

Čo budeme potrebovať

  • mix zeleného šalátu a špenátu asi 50g
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • paprika
  • jarná cibuľka
  • zväzok bazalky
  • zálievka: 3 PL olivového oleja, 3 PL jablčného octu, 1,5 PL javorového sirupu

Ako na to

Umytú zeleninu nakrájame, uložíme do misy a premiešame. Ingrediencie na zálievku zmiešame v osobitnej miske a zalejeme ňou pripravenú zeleninu a dobre premiešame. Pre zmenu môžete jablčný ocot nahradiť balzamikovým. Pomer octu a javorového sirupu si môžete prispôsobiť podľa toho, či preferujete šalát kyslejší, alebo sladší.

Tento šalát je ideálnym aj na obdobie detoxu. Pre viac podobných receptov určite pozri knihu Čas na DETOX • Ako si upratať vo svojom tele, aby si sa vždy cítila skvele.

Vegan zmrzlina

Hoci zmrzlina vie citlivému žalúdku narobiť poriadne problémy kvôli rôznym problematickým ingredienciám, táto je veľmi dobre tolerovaná a vďaka skvelým prísadám je plná živín. Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu a je neskutočne lahodná.

vegánske recepty

Čo budeme potrebovať

  • 2 zrelé banány
  • 4 PL arašidového masla (s kúskami)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1/2 ČL pravej vanilky
  • štipka soli

Ako na to

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v blenderi na kašu. Vylejeme do uzatvárateľnej nádoby a uložíme do mrazničky aspoň na 5 hodín stuhnúť. Podávame poliate vašim obľúbeným topingom. Pre zmenu príchute môžete namiesto arašidového masla použiť iné orieškové maslo.

BONUS: Raw vegan jahodový koláč

Sezóna jahôd zahájená, preto nesmie chýbať recept na šťavnatý jahodový koláčik. Veľmi jednoduchý, nepečený, úžasne šťavnatý a najlepšie, že úplne zdravý! Čistá mňamka. Jahody sú výborný antioxidant bohatý na mnoho vitamínov. Hoci sú nevhodné pre histaminikov, zopár čerstvých zo záhrady stojí za to.

vegánske recepty

Čo budeme potrebovať

  • 5 šálok čerstvých jahôd
  • 2 šálky orechov (napr. mandle, kešu, pekanové)
  • 1 a 1/2 šálky mäkkých vykôstkovaných ďatlí
  • 1 PL medu
  • 1 ČL citróna

Ako na to

Pripravíme cesto. Orechy spolu s 1 šálkou ďatlí (ďatle možno predtým zaliať na 5 min vriacou vodou a scediť, aby zmäkli) dáme do blendera a rozmixujeme na cesto, ktoré by malo byť tuhšie, trochu drobivé a nemalo by byť príliš lepkavé. Následne 3/4 cesta natlačíme na dno a okraje tortovej formy o priemere 20 cm. 4 šálky jahôd nakrájame na väčšie plátky a uložíme na cesto. Pripravíme plnku. Zvyšnú 1 šálku jahôd spolu s medom, citrónom a 1/2 šálky zmäknutých ďatlí rozmixujeme tyčovým mixérom na hustú plnku. Keď chcete plnku hustejšiu, pridajte ešte trochu želatínového stužovača za studena podľa návodu. Zvyšné cesto po kúskoch nadpojíme na okraje aby nám vznikol na vrchu koláča prstenec, ktorý pri krájaní udrží plnku pokope. Necháme zachladiť na cca 2 hod.

Pre viac skvelých, nielen vegánskych receptov, určite sledujte inšpiratívnu a šikovnú Žofi na jej instagramovom profile Fulla_Food.

DANKA
  •  
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}