Akcia čoskoro končí

5 pravidiel ako si urobiť lososa vždy chutne a zdravo

Crispy grilled salmon steak with cherry tomatoes and parsley

Zdieľať:

Letné horúce dni so sebou neprinášajú len slnečné lúče, ale i chuť na chladené drinky a čerstvé svieže ľahké šalátové obedy i večere. A aké by to bolo leto bez darov mora? Pripravili sme si pre teba zopár tipov ako si lahodne pripraviť lososa.

1. Vyber si tú správnu časť

Vytvorenie dokonalého jedla z lososa začína dávno predtým ako ho prvý krát položíš na tanier. V prvom rade by ti mala do očí udrieť krásna svieža farba. Farba lososa býva rôzna – od tmavo červenej po svetlú ružovú. Keď nájdeš krásne sfarbený kúsok, privoňaj si k nemu. Ak ti do nosa udrie podozrivý zápach, hľadaj ďalej. Losos by nemal byť vysušený, ale vlhký. Taktiež pri výbere skontroluj šupiny, ktoré by sa nemali od seba oddeľovať.

Crispy grilled salmon steak with cherry tomatoes and parsley
Crispy grilled salmon steak with cherry tomatoes and parsley

2. Vyber správnu teplotu

Trafiť správnu teplotu na prípravu lososa môže byť najmä zo začiatku celkom obtiažna úloha. Pri 45°C je losos ešte stále surový, čo môže byť vhodné pokiaľ sa losos pripravuje na sashimi, ale nie ako steak. Medzi 45 – 51°C sa môže losos považovať ako medium rare a je vlhký a šťavnatý. Od 51 – 60°C už sa dá povedať, že je niekde na polceste medzi medium rare a well done. Nad 60°C už začne mäso vysychať a je dosť pravdepodobné, že stvrdne. Keďže každý má rád inú prípravu mäsa, predsalen je na uvážení a vlastnej chuti ako si mäso pripraví.

3. Mäso pripravuj “kožou” nadol

Vždy daj pozor, aby si pripravovala túto rybku otočenú kožou nadol. Koža dostane vynikajúcu krehkosť a jemné mäsko na druhej strane. Na dokončenie lahodného kúska mäsa otoč lososa naopak, kožou nahor, a asi 15 sekúnd nechaj dopekať.

4. Tipy na smaženie a grilovanie

Existuje mnoho spôsobov ako pripravovať lososa. My sme si pre teba pripravili pár tipov, ktoré ti v kuchyni pomôžu.

V prvom rade si predhrej olej na panvici, resp. gril na požadovanú teplotu. Pokiaľ má mäso tendenciu sa počas prípravy krútiť, drž ho pri príprave rovno pomocou vidličky alebo kovovej špajdle. Buď trpezlivá a nesnaž sa lososa pripraviť príliš rýchlo, lebo by sa mohlo stať, že ostane navrchu prepečený a vo vnútri surový alebo sa mu skrúti a praskne koža.

5. Nepoužívaj pravidlo “variť jednoducho”

Nezabudni lososa dochutiť citrónom, cesnakom, bylinkami alebo niečim iným, originálnym, aby si tak zvýraznila jeho chuť. Taktiež ho môžeš pripraviť na bielom víne. Variánt je veľa a internet tiež ponúka chutné recepty na prípravu lososa.

Základným pravidlom je pripraviť lososa chutne a zdravo. Napríklad sa k nemu ako príloha veľmi dobre hodí špenát. Losos je navyše aj veľmi zdravý, v 100g obsahuje až 25g bielkovín a má len 203 kcal. Tak kto si dá dnes na večeru lososa? :-)

Zdieľať: